Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

images_3152017_smoking1.jpg

Με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από το 1988 η 31η Μαΐου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Η συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) αλλά και πολλές Επιστημονικές / Ιατρικές Εταιρίες, το κάπνισμα είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια και ο καπνιστής είναι ασθενής που χρειάζεται συχνή ιατρική παρέμβαση.

Παρά το γεγονός ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πολλές, ιδιαίτερα βλαπτικές χημικές ουσίες, όπως έχει αναφερθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), τα προϊόντα καπνού εξακολουθούν να πωλούνται ως νόμιμο προϊόν. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, διότι κανένα άλλο προϊόν με αυτές τις ολέθριες συνέπειες για την υγεία δεν κατασκευάζεται και διακινείται νόμιμα ανά τον κόσμο.

Η χρήση καπνού συνδέεται με μια ποικιλία ασθενειών και αναπηρίας με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας ζωής και το υψηλό κοινωνικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της ιατρικής περίθαλψης και τη μείωση της οικονομικής παραγωγικότητας. Το κάπνισμα δεν είναι επιβλαβές μόνο για τους καπνιστές, αλλά είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τους παθητικούς καπνιστές, όπως απέδειξε ήδη από το 1981 ο καθηγητής Δ. Τριχόπουλος.

Η βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος έλαβε διαστάσεις πανδημίας παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, περίπου, καπνίζουν παγκοσμίως και 220 εκατομμύρια περίπου στην Ευρώπη (στοιχεία για το 2009). Το εθιστικό κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία πρώιμης αλλά αποτρεπτής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Το κάπνισμα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων, αλλά αυξάνει και τη θνησιμότητα από τα νοσήματα αυτά.

Τα κυριότερα και συχνότερα είναι:

    Στεφανιαία νόσος (εμφράγματα)
    Καρκίνος (του πνεύμονα, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης κ.λπ.)
    Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
    Αγγειακές παθήσεις εγκεφάλου (εγκεφαλικά) ενώ αυξάνει τη βρεφική θνησιμότητα και προκαλεί εμβρυικές επιπλοκές κατά την κύηση.

Ετησίως, πάνω από 19.000 Έλληνες πεθαίνουν από το κάπνισμα. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε κάποια «επικίνδυνα» παραδείγματα της τεκμηριωμένα βλαπτικής επίδρασης του καπνίσματος στη θνησιμότητα. Ένα άτομο 25 ετών που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα θα ζήσει 4,6 χρόνια λιγότερο από το προβλεπόμενο, ενώ αν καπνίζει 2 πακέτα τη μέρα θα ζήσει λιγότερο 8,3 χρόνια. Έναρξη του καπνίσματος στην ηλικία των 15 μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης 8 χρόνια, ενώ έναρξη στα 25 επιφέρει μείωση του προσδόκιμου ζωής 4 χρόνια.

Είναι φανερό ότι ο κίνδυνος από το κάπνισμα αυξάνεται :
• Όσο μικραίνει η ηλικία έναρξης του καπνίσματος
• Όσο αυξάνεται η συνολική διάρκεια του καπνίσματος
• Όσο αυξάνεται ο αριθμός τσιγάρων που καταναλώνονται

Για το λόγο αυτό, το 2003, ο ΠΟΥ σύναψε Συνθήκη για τον Έλεγχο του Καπνίσματος μεταξύ 192 κρατών, ανάμεσα στα οποία και η χώρα μας. Η Συνθήκη αυτή δίδει το έναυσμα για τη λήψη μιας σειράς μέτρων και πρωτοβουλιών προκειμένου να απαλλαχθούν οι χώρες που την προσυπέγραψαν από την μάστιγα του καπνίσματος.

Είναι ξεκάθαρο στους επαγγελματίες υγείας, αλλά και στους πολίτες ότι η αντιμετώπιση του καπνίσματος αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα. Το κάπνισμα, πέρα από τις οργανικές βλάβες που προκαλεί σε διάφορα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, συνιστά μια συνήθεια από την οποία είναι δύσκολη η απεξάρτηση. Συνεπώς απαιτείται η ανάπτυξη στρατηγικών με διεθνή συνεργασία. Στόχος είναι να «θεραπευθούν» από το κάπνισμα αυτοί που ήδη καπνίζουν, ενώ οι μη καπνιστές να αποθαρρυνθούν να το ξεκινήσουν.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/