Τι λένε τα μάτια για την υγεία μας

images_652017_Cat-Eyes-Make-Up-06.jpg

Λένε ότι τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι παράθυρο και για πολλά άλλα πράγματα.

Ξέρατε ότι αν έχετε καστανά μάτια μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ταχύτερο χρόνο αντίδρασης από κάποιον με μπλε μάτια; Ή ότι τα πράσινα μάτια μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο στο μάτι;

Μερικοί επιστήμονες και ερευνητές ισχυρίζονται ότι το χρώμα των ματιών σας μπορεί πραγματικά να προβλέψει την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα υγείας.

Γκρι, πράσινα και μπλε μάτια
«Από κλινική άποψη, οι άνθρωποι με μπλε ή ανοιχτόχρωμες ίριδες τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στο φως», δήλωσε η καθηγήτρια Ruth Williams, MD, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και οφθαλμίατρος της Wheaton Eye Clinic στο Σικάγο.

«Αυτό οφείλεται πιθανότατα στην αδιαφάνεια της χρωστικής που απορροφά το φως στο μάτι». Επίσης, τα ελαφρά χρώματα στα μάτια -γκρι, πράσινο και μπλε- μπορεί να σημαίνουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Ο λόγος είναι ότι τα ανοιχτόχρωμα μάτια έχουν λιγότερη χρωστική ουσία για να τα προστατεύσουν από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και έτσι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για εμφάνιση μελανώματος του ραγοειδούς χιτώνα (του μεσαίου στρώματος του ματιού), που είναι ένας εξαιρετικά σπάνιος καρκίνος.

«Οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να φοράνε γυαλιά ηλίου που προστατεύουν αποτελεσματικά από την υπεριώδη ακτινοβολία», εξηγεί η Δρ Williams.

Επιπλέον, οι άνθρωποι με γκρι, πράσινα ή μπλε μάτια έχουν συνήθως και ανοιχτόχρωμο δέρμα, έτσι συχνά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Καστανά μάτια
Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Λούισβιλ, οι άνθρωποι με καστανά μάτια έχουν ελαφρώς ταχύτερο χρόνο αντίδρασης σε ορισμένες αθλητικές δραστηριότητες από ό, τι εκείνοι με ανοιχτόχρωμα μάτια.

Τα ευρήματα όμως δεν ήταν αρκετά δυνατά για να είναι εντελώς πειστικά: «Από την εμπειρία μου, δεν θα έλεγα ότι μπορούμε να κρίνουμε τις επιδόσεις των ανθρώπων με βάση το χρώμα των ματιών», λέει ο Guadalupe Mejia, οφθαλμίατρος του Πανεπιστημίου της Λούισβιλ.

Τα ευρήματα έρχονται παρά τις προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ότι το χρώμα των ματιών δεν είναι στην πραγματικότητα ένας ακριβής παράγοντας πρόβλεψης κινδύνων για την υγεία.

Είναι σημαντικό ωστόσο να έχετε τα… μάτια σας 14 για οποιεσδήποτε αλλαγές στα μάτια σας – προσέξτε αν γίνουν κόκκινα ή κίτρινα, αν οι κόρες γίνονται θολές ή ο κερατοειδής δακτύλιος γίνει λευκός. Αυτές οι αλλαγές στην εμφάνιση μπορεί να είναι ένδειξη παθήσεων που πρέπει να ελεγχθούν από γιατρό.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/

“””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””