Τα φρούτα και οι ξηροί καρποί προστατεύουν τις γυναίκες από τον επιθετικό καρκίνο του μαστού

images_2052017_https__asset.homechef.com_uploads_meal_supply_4030_homechef_Fruit_Basket_2017__1_of_1_-74a8c63fcc494e26d84ec2a021a8cf92-74a8c63fcc494e26d84ec2a021a8cf92.jpg

Οι γυναίκες που τρώνε συστηματικά φρούτα, ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και ψάρια μπορεί να μειώνουν τις πιθανότητες αναπτύξεως μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε η μελέτη, οι γυναίκες που ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής δίνοντας έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια ενώ αποφεύγουν το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, έχουν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων (ER-).

Ο καρκίνος αυτός κατά κανόνα εκδηλώνεται μετά την εμμηνόπαυση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ορμονοθεραπεία.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Πιέτ βαν τε Μπραντ, καθηγητή στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία, σημειώνουν στο άρθρο τους ότι η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου συνήθως έχει χειρότερη πρόγνωση απ’ ό,τι οι μορφές με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην Διεθνή Επιθεώρηση Καρκίνου (ICJ), τα νέα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση στοιχείων από 2.321 εθελόντριες με καρκίνο του μαστού ηλικίας 55-69 ετών και 1.665 υγιείς συνομήλικές τους, τις οποίες παρακολούθησαν οι επιστήμονες επί μία 20ετία.

Οι γυναίκες που ακολουθούσαν κατά γράμμα τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων, σε σύγκριση με όσες τηρούσαν λιγότερο τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής.

Η μεσογειακή διατροφή ουσιαστικά συνιστά στο καθημερινό διαιτολόγιο ανεπεξέργαστα τρόφιμα φυτικής προελεύσεως όπως οι ξηροί καρποί, φρούτα και λαχανικά κυρίως ωμά σε καθημερινή βάση, ψάρια και πουλερικά λιγότερο συχνά, ενώ τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας και τα γλυκά πρέπει να καταναλώνονται ακόμα πιο σπάνια, ει δυνατόν κάθε 15 μέρες ή και λιγότερο.

Από τα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής, την ισχυρότερη προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου φάνηκε να ασκεί η συστηματική κατανάλωση καρυδιών, και ακολούθως τα πολλά φρούτα και ψάρια.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν όλες οι γυναίκες ακολουθούσαν μια ισορροπημένη διατροφή με όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποφύγουν ετησίως το σχεδόν ένα τρίτο (το 32,4%) των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων, καθώς και να μειώσουν έως και 2,3% τα κρουσμάτα απ’ όλες τις μορφές καρκίνου.

Αν και το γενικό ποσοστό μοιάζει μικρό, για τη χώρα μας ισοδυναμεί με 122 κρούσματα καρκίνου του μαστού λιγότερα κάθε χρόνο, δεδομένου ότι ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 4.900 ετησίως.

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι 1,7 εκατομμύρια γυναίκες εκδηλώνουν κάθε χρόνο καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF) που χρηματοδότησε τη νέα μελέτη.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 25% των κρουσμάτων όλων των μορφών καρκίνου στις γυναίκες.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Απόστολος Α.Χρονόπουλος, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος