Πώς μειώθηκε η εξάπλωση του HIV στο Λονδίνο

images_842017_2_LONDON.jpg

Οι γιατροί στο Λονδίνο δηλώνουν ότι ίσως είμαστε πολύ κοντά στην εξαφάνιση του ιού HIV από τη βρετανική πρωτεύουσα: Ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον ιό που διαγνώσθηκαν στη μεγαλύτερη κλινική σεξουαλικής υγείας του Λονδίνου μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ το περασμένο έτος, ενώ ανάλογες μειώσεις καταγράφηκαν και σε άλλες κλινικές για τον HIV.

Αυτή η δραματική μείωση σημειώθηκε μετά την έγκριση του νέου προγράμματος θεραπείας έγκαιρης παρέμβασης, το οποίο εφαρμόστηκε πρώτα στο Σαν Φρανσίσκο. Τα κρούσματα του HIV στην καλιφορνέζικη πόλη έχουν μειωθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία, με πιο απότομη τη μείωση από το 2012 και μετά.

Ο Δρ Alan McOwan του νοσοκομείου 56 Dean Street, δήλωσε ότι τα νέα κρούσματα του HIV είτε αυξανόταν είτε παρέμεναν τα ίδια στις δύο δεκαετίες που εργαζόταν στη σεξουαλική υγεία: «Αυτή η πτώση είναι ό, τι περιμέναμε 20 χρόνια για να δούμε», είπε. «Όλοι είναι ενθουσιασμένοι. Μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είναι εφικτό και μπορούμε να νικήσουμε επιτέλους αυτό το πράγμα».

Το νέο πρόγραμμα απαιτεί οι ασθενείς να λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα μία εβδομάδα μετά τη διάγνωσή τους με HIV, κάτι που οι γιατροί έχουν ως στόχο να κάνουν μέσα σε λίγους μήνες από τη μόλυνση. Αυτό περιορίζει την εξάπλωση του ιού, καθιστώντας λιγότερο πιθανή τη μετάδοσή του από τους ασθενείς στους σεξουαλικούς συντρόφους τους.

Πέρυσι, υπήρχαν 42% λιγότερες νέες περιπτώσεις HIV στο 56 Dean Street, όπου λειτουργεί η μεγαλύτερη κλινική σεξουαλικής υγείας στην Ευρώπη και όπου διαγιγνώσκεται μία στις εννέα περιπτώσεις μόλυνσης με HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο: ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειώθηκε σε 393 για το 2016, από 679 το 2015.

Η πτώση στις μολύνσεις θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό HIV που αγοράζουν online φάρμακα που μειώνουν τον κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό.

Τα φάρμακα προφύλαξης πριν από την έκθεση (PrEp) έχουν εγκριθεί για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν είναι ακόμη διαθέσιμα από το ΕΣΥ της χώρας, έτσι αρκετοί τα αγοράζουν από διαδικτυακά φαρμακεία της Ινδίας και της Σουαζιλάνδης.

Ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι το «Μοντέλο του Σαν Φρανσίσκο» θα μπορούσε να τερματίσει την επιδημία του HIV στον κόσμο. «Εάν συνεχίσει να κάνει ό, τι κάνει, έχω την αίσθηση ότι θα επιτύχει τον τερματισμό της επιδημίας, όπως τη γνωρίζουμε. Δεν θα εξαφανίσει κάθε κρούσμα -ποτέ δεν θα φτάσουμε εκεί- αλλά τη συνολική επιδημία».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/