Πώς είναι το ελκυστικό πρόσωπο για άνδρες και γυναίκες

images_1242017_Margot_Robbie_cropped.jpg

Η συμμετρία είναι παραδοσιακά γνωστή ως επιστημονική βάση για το πόσο ελκυστικός είναι ένας άνθρωπος. Χάρη σε μερικές όχι πολύ επιστημονικές αναλύσεις των προσώπων celebrities, έχει γίνει κοινή παραδοχή ότι όσο πιο συμμετρικό είναι ένα πρόσωπο, τόσο ευρύτερα θεωρείται ότι είναι όμορφο. Τώρα, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στο Μίτσιγκαν, έχει ως στόχο να αμφισβητήσει αυτή την ιδέα.

Οι συγγραφείς της μελέτης Justin Κ. Mogilski και Lisa L. M. Welling διαπίστωσαν ότι η αντίληψη της «αρρενωπότητας» ή «θηλυκότητας» ενός προσώπου φαίνεται να είναι πιο σημαντική για να θεωρείται ελκυστικό από τη συμμετρία και άλλους παράγοντες, όπως το χρώμα του δέρματος, το οποίο μπορεί να προσφέρει ενδείξεις για την υγεία ενός ατόμου. Στη μελέτη, 508 ετεροφυλόφιλοι ενήλικες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν ψηφιακά αλλοιωμένες φωτογραφίες ανδρών και γυναικών φωτογραφίες ανάλογα με το πόσο ελκυστικά τους φαινόταν. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν επίσης να επιλέξουν τα πρόσωπα ως μακροπρόθεσμους ή βραχυπρόθεσμους συντρόφους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για έναν σύντροφο ο οποίος φαινόταν «αρρενωπός» από κάποιον που φαινόταν υγιής με βάση την εμφάνιση του δέρματός του – ακόμη και κατά την αξιολόγηση κάποιου ως μακροπρόθεσμο σύντροφο. Επίσης, ενδιαφέρονται περισσότερο για την αρρενωπότητα από ό,τι για τη συμμετρία.

Ωστόσο, από τη μελέτη φάνηκε ότι οι άνδρες, όταν αναζητούν μακροπρόθεσμες συντρόφους, δεν δίνουν πολύ σημασία στη «θηλυκότητα» των γυναικείων προσώπων: νοιάζονται περισσότερο για τη συμμετρικότητα του προσώπου και το πόσο υγιές δείχνει το δέρμα του.

Ο Mogilski μίλησε για το τι ήθελαν ανακαλύψουν με αυτή την έρευνα: «Νομίζω ότι η συστηματική εξέταση του πώς οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα σε ορισμένα χαρακτηριστικά έναντι των άλλων κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του συντρόφου τους, έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του ανθρώπινου εγκεφάλου». Άλλες ερευνητικές προσπάθειες του Mogilski έχουν εστιάσει στη μονογαμία, τη διατήρηση φιλίας με έναν πρώην και τους καυγάδες σε μια σχέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μελέτη βασίστηκε στις απαντήσεις μόνο ετεροφυλόφιλων ενηλίκων. Επίσης, το τι θεωρείται «αρρενωπό» και «θηλυκό» μεταβάλλεται αρκετά συχνά – δεδομένου ότι αυτές οι αντιλήψεις αλλάζουν, η αντίληψη περί ελκυστικότητας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αλλάζει επίσης.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/