Οι οθόνες αφής κρατούν ξύπνια τα παιδιά

images_2042017_Kid_Tablet-P_IurliSokolov-iStock_86604115-600x400.jpg

Όσο περισσότερο χρόνο περνούν τα μικρά παιδιά χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική συσκευή με οθόνη αφής, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουν προβλήματα ύπνου, όπως διαπίστωσε μια νέα μελέτη.

Τα τρία τέταρτα των παιδιών ηλικίας από έξι μηνών έως τριών ετών χρησιμοποιούν συσκευές όπως tablet και smartphone κάθε μέρα, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου και το King’s College.

Το φως που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές οθόνες έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο στους ενήλικες και το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τα μικρά παιδιά

«Οι συσκευές είναι στις τσέπες των γονιών όλη την ώρα. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι αυτό είναι ένα πράγμα ενδιαφέρον και στη συνέχεια ενδιαφέρονται τα ίδια για τη συσκευή», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Tim Smith.

Η μελέτη αποκάλυψε όμως και θετικές επιπτώσεις από τη χρήση συσκευών με οθόνη αφής μεταξύ των νηπίων, όπως βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων.

Ο Δρ Smith και οι συνεργάτες του έστειλαν μια online έρευνα σε 715 γονείς, με ερωτήσεις για με την καθημερινή χρήση συσκευών με οθόνη αφής και τις συνήθειες ύπνου του παιδιού τους. Διαπίστωσαν ότι για κάθε επιπλέον ώρα που περνούσαν μπροστά από μια οθόνη αφής, τα παιδιά έχαναν σχεδόν 16 λεπτά ύπνου.

«Το φως από τις συσκευές δεν είναι αυτό που συνήθως λαμβάνουν το σούρουπο ή τη νύχτα του χρόνου, έτσι μπορεί να καταστέλλει τη μελατονίνη που είναι απαραίτητη για τον ύπνο. Θα μπορούσε επίσης να είναι η γενικότερη της απόσπασης της προσοχής και η διέγερση που προκαλούν οι συσκευές αυτές στα παιδιά», είπε ο Δρ Smith.

«Αλλά θα μπορούσε να έχει να κάνει και με τις οικογένειες ή το παιδί. Οι οθόνες μπορεί να μην προκαλούν αυτό το πρόβλημα, αλλά η αυξημένη χρήση της οθόνης μπορεί να είναι σύμπτωμα για κάτι άλλο, όπως η υπερκινητικότητα. Επίσης, θα μπορούσε να υπάρχει λιγότερο αυστηρή τήρηση της ώρας για ύπνο, πιο ακανόνιστη ανατροφή των παιδιών και γενικότερα μεγαλύτερη χρήση των μέσων ενημέρωσης σε αυτές τις οικογένειες».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/