Κάνναβη – Αλτσχάιμερ, σημειώσατε 1

images_242017_potrehab-600x400.jpg

Ένα συστατικό της κάνναβης μπορεί να αντιμετωπίσει τις τοξικές πρωτεΐνες που προκαλούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας.

Η έρευνα χαιρετίστηκε ως δυναμική και ενδιαφέρουσα, καθώς προσφέρει στοιχεία για το πως το Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά και ένα κείμενο με τα προκαταρκτικά συμπεράσματά της δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Aging and Mechanisms of the Disease.

Οι επιστήμονες, από το Ινστιτούτο Salk στην Καλιφόρνια, έχουν βρει ενδείξεις ότι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και άλλες ουσίες που βρίσκονται στην κάνναβη μπορούν να εξαλείψουν μια τοξική πρωτεΐνη που σχετίζεται με νόσο Αλτσχάιμερ, τη βήτα-αμυλοειδή.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Antonio Currais εξηγεί: «Η φλεγμονή στο εσωτερικό του εγκεφάλου είναι ένα σημαντικό συστατικό της βλάβης που προκαλείται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά πάντα υποθέταμε ότι αυτή η αντίδραση έρχεται από εγκεφαλικά κύτταρα σαν αυτά του ανοσοποιητικού, όχι από τα ίδια τα νευρικά κύτταρα».

«Όταν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε τη μοριακή βάση της φλεγμονώδους αντίδρασης στην πρωτεΐνη βήτα-αμυλοειδή, έγινε σαφές ότι ενώσεις που μοιάζουν με την THC και τις οποίες σχηματίζουν τα νευρικά κύτταρα μπορεί να εμπλέκονται στην προστασία των κυττάρων από την καταστροφή».

Ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας καθηγητής David Schubert, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι και άλλες μελέτες έχουν προσφέρει ενδείξεις ότι τα κανναβινοειδή μπορεί να αποδειχθούν νευροπροστατευτικά απέναντι στα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ, πιστεύουμε ότι η μελέτη μας είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι τα κανναβινοειδή επηρεάζουν τόσο τη συσσώρευση της φλεγμονής όσο και της βήτα-αμυλοειδούς στα νευρικά κύτταρα».

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και είναι μια προοδευτική πάθηση η οποία επιδεινώνεται συνεχώς με το πέρασμα του χρόνου. Είναι μια σωματική ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης, δυσκολίες στην ομιλία και σε άλλες γνωστικές λειτουργίες. Προς το παρόν, δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή ικανή να αναστρέψει τα συμπτώματα της νόσου.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/