Συμβιοτικά: Τι είναι; Πού μπορούν να βοηθήσουν;

images_542017_portokali_merlin.jpg

Τα τελευταία χρόνια τα συμβιοτικά τρόφιμα έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών, καθώς φαίνεται ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία του εντερικού σωλήνα αλλά και οφέλη πέρα από τη βασική θρεπτική τους αξία.

Τί είναι τα συμβιοτικά;

Τα συμβιοτικά είναι ο συνδυασμός προβιοτικών και πρεβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, ή όπως αλλιώς αποκαλούνται φιλικά βακτήρια, τα οποία όταν καταναλωθούν σε επαρκή ποσότητα μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του ξενιστή, δηλαδή του ανθρώπου που τα καταναλώνει. Τα πιο συνήθη προβιοτικά στελέχη που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα είναι του γένους Lactobacilli και Bifidobacteria, καθώς έχει βρεθεί ότι αυτά τα στελέχη είναι πιο «ανθεκτικά» και καταφέρνουν να περάσουν από το αφιλόξενο περιβάλλον του στομάχου και να επιβιώσουν. Τα πρεβιοτικά είναι η «τροφή» των προβιοτικών. Συνήθως ως πρεβιοτικά χρησιμοποιούνται διάφορα άπεπτα σάκχαρα, με πιο γνωστά την ινουλίνη και την λακτουλόζη.

    Η θετική επίδραση της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν προβιοτικά και πρεβιοτικά στην υγεία είναι αναμφισβήτη!

Που μπορούν να βοηθήσουν τα συμβιοτικά;

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση προβιοτικών και πρεβιοτικών μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία. Για παράδειγμα, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν προβιοτικά έχει βρεθεί ότι μπορεί να εμποδίσει την καρκινογένεση σε ποντίκια, να θεραπεύσει τροφικές αλλεργίες όπως το ατοπικό έκζεμα, να μειώσει την σοβαρότητα μολύνσεων του γαστρεντερικού συστήματος, να βελτιώσει την άμυνα του οργανισμού, τις λειτουργίες του εντέρου και το λιπιδαιμικό προφίλ. Η κατανάλωση πρεβιοτικών και συμβιοτικών έχει βρεθεί ότι μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό της γλυκόζης και το λιπιδαιμικό προφίλ μέσω μηχανισμών που σχετίζονται με τη δράση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου.

Συμπερασματικά…

Η θετική επίδραση της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν προβιοτικά και πρεβιοτικά στην υγεία είναι αναμφισβήτη. Αυτό που αποτελεί όμως πρόκληση είναι να βρεθούν οι κατάλληλοι συνδυασμοί συμβιοτικών, δηλαδή προβιοτικών και πρεβιοτικών, των οποίων η κατανάλωση θα έχει τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία του καταναλωτή. Μέχρι σήμερα λίγες μελέτες έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα διαφορετικών συμβιοτικών συνδυασμών και συγκεκριμένα το κατά πόσο διάφοροι συνδυασμοί βοηθούν τα ωφέλιμα βακτήρια να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Πηγή : http://fitdiet.gr/