Κόκκινα αυγά: κατανάλωση με μέτρο

images_1442017_2_Cg_L68WU8AA9R9e.jpg

«Πρωταγωνιστές» στο τραπέζι μας τις επόμενες ημέρες. Κατηγορούνται συχνά για την αυξημένη περιεκτικότητά τους σε διαιτητική χοληστερόλη.

Στην πραγματικότητα, τα αυγά αποτελούν μία από τις πληρέστερες τροφές, διότι περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Έχουν θέση στο εορταστικό διαιτολόγιο, εφόσον τα καταναλώνετε με μέτρο και ακολουθείτε μία διατροφή που περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερα «κακά» λιπαρά.

Άλλωστε η χοληστερόλη, το παρεξηγημένο θρεπτικό συστατικό των αυγών, ανήκει στα λιπαρά και δεν την προσλαμβάνουμε μονάχα από το φαγητό, αλλά τη συνθέτει και μόνος του ο οργανισμός μας στο συκώτι. Σύμφωνα με τις συστάσεις, δε μπορούμε απεριόριστα να καταναλώνουμε τρόφιμα που περιέχουν χοληστερόλη, καθώς η διαιτητική της πρόσληψη ανέρχεται στα 200-300mgr την ημέρα. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η διαιτητική πρόσληψη χοληστερόλης δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα τόσο όσο ο τύπος του διαιτητικού λίπους.

Σε ένα διαιτολόγιο, λοιπόν, όπου υπάρχει συνδυασμός πολλών διαφορετικών τροφίμων, ποιες επιλογές θα πρέπει να περιορίζονται, ώστε να διατηρείται η χοληστερόλη στο αίμα μας σε υγιή επίπεδα;

• Σύμφωνα με τις τελευταίες επιφημιολογικές μελέτες, τα τρόφιμα που περιέχουν «κακά» κορεσμένα και trans λιπαρά είναι αυτά που ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα, που επηρεάζουν τα λιπίδια του αίματος και κάνουν κακό στα αγγεία μας.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα κορεσμένα και trans λιπαρά στη διατροφή μας;

• Φροντίζουμε να επιλέγουμε άπαχα κομμάτια κρέατος ή τουλάχιστον να αφαιρούμε το ορατό λίπος, καθώς είναι ιδιαίτερα υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά

• Επιλέγουμε το ψήσιμο αντί για το τηγάνισμα των τροφίμων.

• Αντικαταθιστούμε το ζωικό βούτυρο με κάποια μαλακή μαργαρίνη που μπορεί να είναι εμπλουτισμένη σε ω-3 λιπαρά.

• Προμηθευόμαστε ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά

Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα
Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά θεωρούνται τα «καλά» λιπαρά της διατροφής, γιατί μειώνουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα και ελαττώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα φθοράς. Κατά κανόνα, τα ωφέλιμα λιπαρά βρίσκονται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί, ενώ τα ζωικά τρόφιμα περιέχουν λίπος κακής ποιότητας, το λεγόμενο κορεσμένο.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και φυτικά έλαια όπως το φοινικέλαιο που, αν και είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά εμφανίζουν και υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα. Τα έλαια αυτά χρησιμοποιούνται συχνά για την παρασκευή διαφόρων γλυκισμάτων και σνακ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις ετικέτες τροφίμων, ώστε να εξετάζουμε όχι μόνο τα συστατικά τους, αλλά και τον πίνακα διατροφικής αξίας από όπου μπορούμε να αναγνωρίσουμε και την περιεκτικότητα του τροφίμου τόσο σε ακόρεστα όσο και σε κορεσμένα λιπαρά. Από την άλλη, ζωικά τρόφιμα που περιέχουν ακόρεστο (καλό) λίπος είναι και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλλες, που συμνάλλουν στην τγεία της καρδιάς λόγω της περιεκτικότητάς τους σε απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα.

Συμπερασματικά, φέτος μην «πυροβολείτε» τα αυγά! Φροντίστε να τα καταναλώσετε με μέτρο και στο πλαίσιο πάντα ενός ισορροπημένου διαιτολογίου με μειωμένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα και trans λιπαρά, προκειμένου να κρατήσετε τη χοληστερόλη σας σε φυσιολογικά επίπεδα και να μείνετε πιστοί στις παραδόσεις.. χωρίς ενοχές!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr