Η ιππασία κάνει τα παιδιά εξυπνότερα!

images_832017_g5th9855h-ZF-2792-72896-1-003.jpg

Θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο; Λοιπόν, ξεχάστε τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια και σκεφτείτε σοβαρά να επενδύσετε σε ένα… πόνι, καθώς μια νέα έρευνα δείχνει ότι η ιππασία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στη βελτίωση της μνήμης, τη δυνατότητα μάθησης και την επίλυση προβλημάτων.

Επιστήμονες από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο ανακάλυψαν ότι οι δονήσεις που παράγονται από τα άλογα ενώ κάνουμε ιππασία, ενεργοποιούν το τμήμα του εγκεφάλου που είναι γνωστό ως συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Αυτό σημαίνει ότι, ενώ βρίσκεται πάνω στη σέλα, η γνωστική ικανότητα του παιδιού σας θα μπορούσε να βελτιώνεται σε σημαντικό βαθμό.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της ιππασίας, ζητώντας από τα παιδιά να συμπληρώσουν απλά τεστ απαντήσεων και μαθηματικών προβλημάτων πριν και μετά από τη συμμετοχή τους στη δραστηριότητα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Public Health, διαπίστωσε ότι η ιππασία βελτίωσε σημαντικά την ικανότητα των παιδιών να εκτελούν συμπεριφορικές εργασίες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο σημαντικά στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι η ιππασία θα μπορούσε πραγματικά να βελτιώσει τη γνωστική ικανότητα που οδηγεί σε καλύτερη μνήμη, ευκολότερη μάθηση και επίλυση προβλημάτων.

Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Mitsuaki Ohta, δήλωσε: «Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των βημάτων των αλόγων είναι ότι παράγουν επιταχύνσεις και στις τρεις διαστάσεις. Η κίνηση της λεκάνης του αλόγου μπορεί να παρέχει κινητικά και αισθητικά ερεθίσματα στο ανθρώπινο σώμα και ειδικά τον εγκέφαλο. Πιστεύω ότι ορισμένες από τις διαφορές μεταξύ των επιδόσεων των αναβατών μπορεί να οφείλεται σε αυτές τις επιταχύνσεις».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/