Εξάρθρημα ώμου

images_2332017_Shoulder-pain-woman-Stock-Photo.jpg

Ο ώμος είναι η άρθρωση στην οποία συνδέεται το άνω άκρο με τον κορμό. Συγκεκριμένα το πάνω μέρος του βραχιονίου οστού συνδέεται με το οστό της ωμοπλάτης.

Το άνω μέρος του βραχιονίου οστού έχει σχήμα σφαιρικό και θηλυκώνει σε μια υπόκοιλη επιφάνεια του οστού της ωμοπλάτης που λέγεται ωμογλήνη. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η κίνηση του άνω άκρου προς όλες τις κατευθύνσεις σε σχέση με τον κορμό

Για να διατηρηθεί η θέση της κεφαλής απέναντι από την ωμολγήνη, όποια κι αν είναι η θέση του χεριού σε σχέση με τον κορμό, υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα συνδέσμων, μυών, τενόντων και ινών που συγκρατεί την κεφαλή στη θέση της.

Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση αυτής της σχέσης παίζει ένας ινο-χόνδρινος δακτύλιος που είναι προσκολλημένος στα χείλη της ωμογλήνης, βαθαίνοντας έτσι την κοιλότητά της και εμποδίζοντας την κεφαλή να βγει από τη θέση της. Έτσι υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα στον ώμο.

Αν ασκηθεί μεγάλη βία στον ώμο η οποία σπρώχνει την κεφαλή εκτός της φυσιολογικής της θέσης απέναντι από την ωμολγήνη έχουμε το εξάρθρημα του ώμου. Έτσι, αν η κεφαλή εξαρθρωθεί εμπρός από την ωμογλήνη έχουμε το Πρόσθιο εξάρθρημα, ενώ αν εξαρθρωθεί προς τα πίσω έχουμε το Οπίσθιο εξάρθρημα.

Όταν συμβαίνει εξάρθρημα στον ώμο τότε το  σύστημα που διατηρεί τη θέση του βραχιονίου απέναντι από την ωμογλήνη παθαίνει ρήξη, οι σύνδεσμοι σπάζουν, ο επιχείλιος χόνδρος αποκολλάται, βραχιόνιος κεφαλή τραυματίζεται και υφίστανται μόνιμες βλάβες στον ώμο.

Το εξάρθρημα ώμου είναι αρκετά επώδυνο. Ο ασθενής συνήθως συγκρατεί το χέρι του με το άλλο και οποιαδήποτε προσπάθεια κίνησης του ώμου είναι πολύ επώδυνη.

Ο συνήθης μηχανισμός πρόσθιου εξαρθρήματος είναι η πτώση με το χέρι τεντωμένο και απομακρυσμένο από το σώμα και λίγο πίσω και ταυτόχρονη στροφή του σώματος προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Τι να κάνετε, αν σας συμβεί
Αρχικά διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος γι’ αυτό θα χρειαστεί η βοήθεια κάποιου άλλου για να μας μεταφέρει σε ενα σταθμό πρώτων βοηθειών. δεν επιτρέπουμε σε κανέναν που δεν είναι γνώστης να μετακινεί το χέρι μας. Μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό από ό,τι καλό. Σκύβουμε ελαφρώς μπροστά και υποβαστάζουμε το εξαρθρωμένο χέρι με το άλλο. Ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Ο ορθοπεδικός ιατρός με ακτινολογικό έλεγχο κάνει τη διάγνωση και αν κρίνει απαραίτητο για κάποιο λόγο μπορεί να κάνει και άλλες σημαντικές εξετάσεις.  Με ειδικούς χειρισμούς κάνει την ανάταξη του ώμου και επαναφέρει τα οστά στις σωστές ανατομικές θέσεις. Κρίνει εάν δώσει φαρμακευτική αγωγή ακινητοποιεί τον ώμο για κάποιες εβδομάδες που κρίνει .

Μετά από την επανεξέταση ο ασθενής ακολουθεί ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Ο φυσικοθεραπευτής, αφού έχει επικοινωνήσει με τον γιατρό έχει τις κατάλληλες πληροφορίες για το σωστό πρόγραμμα κινησιοθεραπείας που θα ακολουθήσει.

Ο φυσικοθεραπευτής έχει σαν στόχο τη μείωση του πόνου -εάν υπάρχει-, την ενδυνάμωση της περιοχής, την επαναφορά της τροχιάς κίνησης σε όλα τα επίπεδα και όλους τους άξονες και την επανένταξη του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/