Γιατί δεν κοιμάστε όταν πέφτετε στο κρεβάτι, αν και νυσταγμένοι;

images_1632017_Woman_Sleeping.jpg

Έχετε αγωνιστεί με νύχια και με δόντια να μείνετε ξύπνιοι όλη την ημέρα, να σταματήσετε να χασμουριέστε πίνοντας αμέτρητους καφέδες και δεν μπορείτε να σκεφτείτε τίποτα άλλο, πέρα από το πότε θα έρθει η ώρα να πέσετε στο κρεβάτι.

Όμως, τη στιγμή που –επιτέλους- γυρίζετε σπίτι και πέφτετε κάτω από τα παπλώματα, το μάτι σας γίνεται γαρίδα και νιώθετε ξύπνιοι και ξεκούραστοι.

Αποδεικνύεται, ότι το να είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και να μην μπορείτε να κοιμηθείτε αν και κουρασμένοι είναι στην πραγματικότητα μια διαταραχή του ύπνου που ονομάζεται επίκτητη διέγερση και θεωρείται ένα από τα πιο κοινά προβλήματα ύπνου.

Σύμφωνα με τον ειδικό της ιατρικής ύπνου Philip Gehrman, επίκουρο καθηγητή της Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, αυτό συμβαίνει επειδή κάτι στο περιβάλλον που κοιμάστε δίνει σήμα στον εγκέφαλό σας ότι το να πέφτετε στο κρεβάτι θα πρέπει να σας ξυπνάει αντί να σας προετοιμάζει να κοιμηθείτε.

«Αν κάποιος κοιμάται εύκολα, κάθε βράδυ που πέφτει στο κρεβάτι κοιμάται κατευθείαν. Έτσι, το να πέσει στο κρεβάτι του δημιουργεί ως αυτόματη αντίδραση την υπνηλία» λέει ο Gehrman.

«Αλλά αν περνάει κάποιος τη νύχτα μετά την άλλη στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι χωρίς να μπορεί να κοιμηθεί, τότε το σώμα του συνδέει το κρεβάτι του με αυτή τη διέγερση αντί για την υπνηλία».

Εξαιτίας της κυριαρχίας των smartphones, των tablets και των φορητών υπολογιστών στη ζωή μας, το στριφογύρισμα στο κρεβάτι έχει γίνει μια κοινή διαταραχή για πολλούς, αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως τα προβλήματα στην εργασία ή η ανησυχία για το μέλλον, μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο σας.

Ο πιο προφανής τρόπος για την αντιμετωπίσετε την κατάσταση είναι να μην περνάτε καθόλου χρόνο μπροστά σε μια οθόνη ή σε έντονα φώτα για τουλάχιστον μία ώρα πριν από τη στιγμή που θα πέσετε στο κρεβάτι. Αυτό, επειδή το φως, ειδικά το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες, καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, μιας χημικής ουσίας που βοηθά το σώμα σας να κοιμηθεί.

Επίσης, οι ειδικοί στην επιθεώρηση Psychology Today συνιστούν τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποφυγή της καφεΐνης, του αλκοόλ και του καπνού το βράδυ και να μην πιέζετε τον εαυτό σας να κοιμηθεί. Αντ’ αυτού, εάν έχετε πρόβλημα να σας πάρει ο ύπνος, σηκωθείτε από το κρεβάτι και κάντε κάτι χαλαρωτικό, μέχρι να νιώσετε έτοιμοι να κοιμηθείτε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/