Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή

images_2432017_2_giaourtopita-siropiasti-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

Για το σιρόπι

    Νερό 3 και 1/4 φλυτζάνια τσαγιού    
    Ζάχαρη 3 1/2 φλυτζάνια τσαγιού    
    Πορτοκάλι 1 το ξύσμα και τον χυμό του  

 

Για την ζύμη

    Φαρίνα 4 1/2 φλυτζάνια κοσκινισμένη 2 φορές    
    Γιαούρτι 300 γρ    
    Αυγά 6 σε θερμοκρασία δωματίου χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια    
    Ζάχαρη 1 φλυτζάνι τσαγιού    
    Βούτυρο 200 γρ σε θερμοκρασία δωματίου    
    Μπέικιν πάουντερ 2 κουταλάκια γλυκού    
    Πορτοκάλι 1 μόνο το ξύσμα    

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους αυγών, σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια να κάνουμε σφιχτή μαρέγκα, σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ την ζάχαρη με το βούτυρο για 15 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο και προσθέτουμε το γιαούρτι, τους κρόκους και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα χτυπάμε με το μίξερ λίγο να ανακατευτούν τα υλικά και προσθέτουμε λίγο – λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ . Χτυπάμε  καλά και τέλος προσθέτουμε  την μαρέγκα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σε κυκλικές κινήσεις. Βουτυρώνουμε μια φόρμα ή ταψί, αδειάζουμε το μείγμα μέσα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας). Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο, το κόβουμε σε κομμάτια και αφήνουμε 10 λεπτά λίγο να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βράζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη. Μόλις πάρει τον πρώτο βρασμό, αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά και προσθέτουμε το πορτοκάλι. Αφήνουμε να βράσει για άλλα 5 λεπτά , κατεβάζουμε από την φωτιά και περιχύνουμε την πίτα μας που πρέπει να είναι κρύα,με το ζεστό σιρόπι. Συνοδεύεται ωραία με παγωτό.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/