Ανακαλύφθηκε το γονίδιο που θα σταματήσει την υπερφαγία

images_332017_core_centerpiece_tab.jpg

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο που προκαλεί αίσθημα πληρότητας και θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της διάθεσης για υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Σε μια καλή είδηση ​​για όσους αγωνίζονται για να κρατήσουν τη δίαιτά τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης υποστήριξαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός φαρμάκου που μειώνει την όρεξη και αυξάνει την επιθυμία για άσκηση.

Το γονίδιο, το οποίο ελέγχει τα σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου, ανακαλύφθηκε σε ασκαρίδες, ένα είδος παρασίτου, αλλά ένα παρόμοιο έχει βρεθεί και στους ανθρώπους, όπως λένε οι επιστήμονες.

Πιστεύεται επίσης, ότι το συγκεκριμένο γονίδιο βρίσκεται πίσω από την ανάγκη μας για ύπνο μετά το φαγητό, ένα γεγονός που συμβαίνει μόνο όταν το σώμα έχει αποθηκεύσει αρκετό λίπος.

«Όταν τα ζώα υποσιτίζονται, αναζητούν τροφή τριγυρίζοντας και ψάχνοντας στο περιβάλλον τους. Όταν όμως τρέφονται καλά, δεν έχουν ανάγκη να περιφέρονται από εδώ και από εκεί και όταν είναι πλήρως καλοφαγωμένα εισέρχονται σε κατάσταση υπνηλίας», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Roger Pocock, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

«Επειδή οι ασκαρίδες μοιράζονται τόσα πολλά γονίδια με τους ανθρώπους, διαθέτουν το κατάλληλο πρότυπο σύστημα για διερεύνηση, ώστε να αποκτήσουμε μια καλύτερη κατανόηση των διεργασιών του οργανισμού μας, όπως ο μεταβολισμός, καθώς και διαφόρων ασθενειών που εμφανίζονται στον άνθρωπο».

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια εναλλακτική θεραπεία που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν το φυσιολογικό τους βάρος, είπαν οι επιστήμονες.

Οι ασκαρίδες επιλέχθηκαν για την έρευνα, επειδή ο εγκέφαλός τους είναι σχετικά απλός, με μόλις 302 νευρώνες και 8.000 συνάψεις. Οι άνθρωποι, αντίθετα, έχουμε 100 τρισεκατομμύρια συνάψεις και δισεκατομμύρια νευρώνων – αλλά παρόλα αυτά ακόμη μοιραζόμαστε έως και 80% των γονιδίων μας με αυτό το είδος των σκουληκιών, είπε ο Δρ Pocock.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/