Πες μου πώς κοιμάσαι, να σου πω που πονάς

images_1032017_2_7a6b960b9e81172f50f63787e3f6ea73.600x.jpg

Μετά από μια θεωρητικά τέλεια νύχτα ανενόχλητου ύπνου, μπορεί να ξυπνήσετε όχι στην καλύτερη κατάσταση – κουρασμένοι και πιασμένοι. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει προκληθεί από σειρά παραγόντων, αλλά σύμφωνα με την έρευνα η θέση που κοιμάστε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας.

Από πόνο στον αυχένα και υπνική άπνοια, μέχρι κακή κυκλοφορία του αίματος και εφιάλτες, η στάση που κοιμόμαστε θα μπορούσε να προκαλέσει θέματα υγείας ή να επιδεινώσει ήδη υπάρχοντα.

Δεδομένου ότι περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στο κρεβάτι, θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στη θέση που κοιμόμαστε. Ακολουθούν τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η επιστημονική έρευνα για το πώς μας επηρεάζει ο ύπνος μπρούμυτα, ανάσκελα ή στο πλάι.

Ανάσκελα
Ο ύπνος ανάσκελα είναι ξεκούραστος για το κεφάλι, το λαιμό και τη σπονδυλική στήλη, καθώς παραμένουν σε ουδέτερη θέση: έτσι είναι η κατάλληλη στάση για όσους υποφέρουν από πόνο σε κάποιο από αυτά τα σημεία.

Ωστόσο, η θέση αυτή μπορεί να κάνει το ροχαλητό και την υπνική άπνοια πολύ πιο πιθανά. Εάν είστε επιρρεπείς σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η στάση αυτή είναι απαγορευμένη, καθώς μπορεί να κάνει τα συμπτώματα χειρότερα.

Εάν παρόλα αυτά επιμένετε να κοιμάστε ανάσκελα, φροντίστε να επενδύσετε σε ένα αφράτο μαξιλάρι που θα ανασηκώσει ελαφρώς το κεφάλι και τον αυχένα σας και θα σας παρέχει στήριξη.

Στο πλάι
Ενώ αυτή η θέση είναι πολύ καλή για την αποφυγή πόνου στον αυχένα και την πλάτη, μικρότερες πιθανότητες ροχαλητού και μέγιστη άνεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε συμπιεσμένα νεύρα στα χέρια και τα πόδια και προβλήματα στη μέση. Ειδικά αν είστε από εκείνους που τους αρέσει να έχουν τα χέρια τους κάτω από το μαξιλάρι αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό.

Ως εναλλακτική, οι ειδικοί προτείνουν να κοιμάστε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας, καθώς αυτό θα τα εμποδίσει να ασκήσουν επιπλέον πίεση στην πλάτη σας.

Μπρούμυτα
Ο ύπνος πάνω στο στομάχι μας συχνά θεωρείται η χειρότερη στάση, καθώς είναι δύσκολο να διατηρηθεί η φυσική γραμμή του σώματός μας σας. Η θέση αυτή μπορεί να ασκήσει πίεση στις αρθρώσεις και τους μύες και να ερεθίσει τα νεύρα.

Όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα σημαίνει επίσης ότι ο αυχένας μας είναι γυρισμένος προς μία πλευρά για ώρες, γεγονός που προκαλεί την καταπόνησή του και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα χρόνιου πόνου.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/