Λέιζερ αποκαλύπτει με ακρίβεια εγκεφαλικούς όγκους

images_822017_xLaser_play_33.jpgqitok6g_Xh-xR.pagespeed.ic.2yJyJCq2TH.jpg

Μια ειδική τεχνική με λέιζερ μπορεί να βοηθήσει τους χειρουργούς να αναλύουν γρήγορα καρκίνους του εγκεφάλου και να αποφασίζουν πόσο ιστό θα πρέπει να αφαιρέσουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Είναι μια δύσκολη απόφαση, καθώς η αφαίρεση πολύ λίγου ιστού οδηγεί σε επανεμφάνιση του καρκίνου, ενώ η αφαίρεση πάρα πολύ ιστού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναπηρία.

Η τεχνική, που ονομάζεται μικροσκοπία SRS, έχει δοκιμαστεί σε περισσότερους από 360 ασθενείς στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του Χάρβαρντ. Το επόμενο στάδιο είναι να δοκιμαστεί σε πλήρεις κλινικές δοκιμές.

«Ο καρκίνος του εγκεφάλου είναι σαν ένα σύννεφο, μπορείτε να ορίσετε το κέντρο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς που βρίσκονται οι άκρες», λέει ένας από τους ερευνητές, ο Δρ Daniel Orringer.

Σε άλλους καρκίνους -όπως στο έντερο- οι γιατροί αφαιρούν επιπλέον μόνο ένα τμήμα από τον  μη ουσιώδη περιβάλλοντα ιστό του όγκου. Ωστόσο, δεν υπάρχει μη ουσιώδης ιστός στον εγκέφαλο.

Η Karen Wischmeyer, δασκάλα προσχολικής αγωγής στο Μίσιγκαν, είναι ο τύπος του ασθενούς που θα μπορούσε να επωφεληθεί από την τεχνολογία. Χρειάστηκε δύο επεμβάσεις για την αφαίρεση όγκου στον εγκέφαλό της.

Πριν από δύο χρόνια, είχε μια επιληπτική κρίση στη μέση της νύχτας και οι γιατροί διαπίστωσαν ότι υπήρχε όγκος στον εγκέφαλό της. Αλλά ενώ οι χειρουργοί αφαίρεσαν ένα μέρος του, δεν κατάφεραν να τον απομακρύνουν εντελώς. Υποβάλλεται ακόμη σε τακτικές εξετάσεις για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει αύξηση όγκου στον εγκέφαλό της.

Προς το παρόν, τμήματα εγκεφαλικού ιστού που λαμβάνονται φτάνουν σε ένα εργαστήριο όπου παγώνονται, σημαδεύονται με ειδικές βαφές και στη συνέχεια αναλύονται. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 30 έως 40 λεπτά.

Η νέα τεχνολογία, που περιγράφεται στην επιθεώρηση Nature Biomedical Engineering, εφαρμόζεται στο χειρουργείο. Μια ακτίνα λέιζερ ρίχνεται στον ιστό και το φως του αλλάζει, ανάλογα με το τι χτυπά. Η διαφορετική χημεία των καρκινικών κυττάρων από τον φυσιολογικό ιστό του εγκεφάλου, σημαίνει ότι με τη βοήθεια του λέιζερ οι χειρουργοί βρίσκουν με ακρίβεια τις άκρες ενός όγκου.

Ο Δρ Orringer είπε ότι ο στόχος ήταν να παρέχουν «πιο αποτελεσματική, πιο ασφαλή και με μεγαλύτερη ακρίβεια θεραπεία. Ήταν μαγικό, όταν κάναμε τη μετάβαση στο χειρουργείο. Κάνει τεράστια διαφορά, η σημερινή διαδικασία χρονολογείται ουσιαστικά από το 1800 και έχουμε μια αναστάτωση, με την καλή έννοια».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/