Κατά λάθος μολύνσεις από HIV στην Κίνα

images_1322017_hiv-testing.jpeg

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι μολύνθηκαν κατά λάθος με τον ιό HIV σε νοσοκομείο στην Κίνα, καθώς ένας γιατρός επαναχρησιμοποίησε βελόνες κατά τη διάρκεια θεραπείας. Ο γιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο στην πόλη Χανγκζού στα ανατολικά της χώρας, βρίσκεται υπό ποινική έρευνα, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Η επίσημη δήλωση της κινεζικής κυβέρνησης έκανε λόγο για «σοβαρό ιατρικό περιστατικό».

Ο ιός του AIDS πιστεύεται ότι ξαπλώθηκε στο νοσοκομείο, όταν ο γιατρός παραβίασε τις διαδικασίες παραλείποντας να πετάξει τις σύριγγες μετά τη χρήση, μεταφέροντας την επικίνδυνη λοίμωξη από έναν ασθενή θετικό στον HIV σε τουλάχιστον άλλα πέντε άτομα.

Οι χρήστες του διαδικτύου στην Κίνα αντέδρασαν σοκαρισμένοι στην είδηση, ανάβοντας και πάλι τη συζήτηση για τους μακροχρόνιους φόβους, ότι ο ιός HIV θα μπορούσε να εξαπλωθεί από κακές ιατρικές πρακτικές στη χώρα.

Ωστόσο, οι περισσότερες αναφορές των μέσων ενημέρωσης και οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που κυκλοφόρησαν στην Κίνα σχετικά με το περιστατικό, λογοκρίθηκαν γρήγορα από την κυβέρνηση.

Οι υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι είχαν ενημερωθεί για τις πέντε λοιμώξεις από τις 26 Ιανουαρίου, αλλά δεν αποκάλυψαν πόσα άτομα μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό συνολικά ή για τι ήταν οι αρχικές θεραπείες.

Η Κίνα είχε περίπου 500.000 κρούσματα του ιού HIV και του AIDS στο τέλος του 2014, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε το 2015 και η κινεζική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα καταβάλει νέες προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού με ένα καινούριο πενταετές σχέδιο.

Το 1990, χιλιάδες άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό HIV, κατά τη διάρκεια μιας υπόθεσης-σκάνδαλο που αφορούσε αγοροπωλησίες αίματος στην κεντρική επαρχία Χενάν.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/