Όχι άλλοι καβγάδες στο σπίτι

images_822017_teenager-yelling-at.jpg

Είναι εξαντλητικό να κυνηγάτε τα παιδιά σας να διαβάσουν, να μαζέψουν το δωμάτιο τους να μην πετάνε τα ρούχα τους στο σαλόνι σας, να τσακώνεστε κάθε πρωί για το τι θα βάλει στο σχολείο και τελικά να χάνετε το σχολικό και εσείς να φτάνετε για άλλη μια φορά καθυστερημένη στη δουλεία σας. Είναι λογικό πως όλο αυτό κουράζει όχι μόνο εσάς αλλά και τα παιδιά σας και έχει αρνητικές συνέπειες στην οικογένεια, όχι ευχάριστο κλίμα, αποξένωση, έλλειψη επικοινωνίας. Δοκιμάστε λοιπόν 6 τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τις εντάσεις της καθημερινότητα σας.

Βρείτε μια ώρα που να μπορούν όλα τα μέλη της οικογένειας και καλέστε έκτακτο οικογενειακό συμβούλιο. Ανακοινώστε τους πως δεν αντέχετε άλλο να τσακώνεστε και προτείνετε ένα νέο τρόπο επίλυσης των προβλημάτων σας και ζητήστε την βοήθεια τους.

Τονίστε τους πως ο νέος τρόπος για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει πάντοτε να βρίσκετε λύσεις κοινά αποδεκτές από όλους, για παράδειγμα αν έχει προκύψει ένα πρόβλημα μεταξύ της μαμάς και της κόρης τότε για λυθεί θα πρέπει να βρουν μια λύση που να ευχαριστεί και τις δυο ή αν τα δύο παιδιά τσακώνονται γιατί θέλουν την ίδια ώρα να παίξουν με το ίδιο παιχνίδι, παροτρύνετε τα να δοκιμάσουν τον νέο αυτό τρόπο επίλυσης προβλημάτων.

Αν τα παιδιά είναι μικρής ηλικίας μπορείτε να το προτείνετε ως παιχνίδι και να εξηγήσετε τους κανόνες.

1. Εντοπίστε την πραγματική ανάγκη πίσω από το πρόβλημα, τι είναι αυτό που το δημιουργεί και μιλήστε για αυτό, με ειλικρίνεια και κατανόηση

2. Προτείνετε λύσεις επίλυσης, ανεξαιρέτως αν είναι σωστές ή λάθος

3. Αξιολογήστε τις λύσεις

4. Επιλέξτε τη λύση που είναι αποδεκτή από όλους

5. Εφαρμόστε την λύση

6. Ορίστε ένα χρονικό διάστημα που θα εφαρμόσετε την λύση που επιλέξατε και μετά ξαναδείτε αν αυτή η λύση δουλεύει τελικά και σας βολεύει όλους

Να θυμάστε: μιλήστε για τα συναισθήματα σας με ειλικρίνεια, μην προσπαθείτε να επιβάλλεται την δική σας λύση, ακουστέ την γνώμη και την ανάγκη του άλλου με κατανόηση και σεβασμό.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr