Συνδυασμοί Τροφίμων: Tελικά επιτρέπονται;

images_122017_2_fried-food.jpg

Πολύ συχνά ακούμε άτομα να λένε ότι αν στο ίδιο γεύμα συνδυάσουν πρωτεΐνες μαζί με υδατάνθρακες θα παχύνουν. Η πρόσφατη αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών κάνει αρκετές συστάσεις από τις οποίες οι σημαντικότερες αναφέρονται στη βέλτιστη διατροφή που πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 50-55% υδατάνθρακες, 20-25% λίπος και 15 % πρωτεΐνες.

Οι συνδυασμοί τροφίμων δεν απαγορεύονται. Καμία επιστημονική έρευνα μέχρι σήμερα δεν έχει αποδείξει πως αν φάμε κρέας με πατάτες ή κοτόπουλο με ρύζι θα αυξηθεί το βάρος μας. Κάθε γεύμα που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα θα πρέπει να είναι ισορροπημένο και να μας παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Άλλωστε οι περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε περιέχουν συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών όπως για παράδειγμα η πατάτα που ανήκει στην ομάδα των υδατανθρακούχων τροφών περιέχει και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης. Άρα ακόμα και μια απλή πατάτα να καταναλώσουμε, λαμβάνουμε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μαζί.

Η θεωρία που αφορά τους συνδυασμούς διαφορετικών τροφών ήταν ήδη γνωστή από το 19ο αιώνα, ανάμεσα σε άλλες διατροφικές θεωρίες που απασχολούσαν τον κόσμο. Οι θεωρίες έλεγαν ότι για να αφομοιώσουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά, για να χάσουμε βάρος, ακόμα και για να βελτιώσουμε την ψυχική μας διάθεση, θα πρέπει να συνδυάζουμε συγκεκριμένες τροφές και να μην αναμιγνύουμε τροφές που περιέχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά επειδή δεν ακολουθούν όλες οι τροφές τον ίδιο χρόνο και τρόπο πέψης. Ένα τυπικό παράδειγμα σύμφωνο με αυτή τη θεωρία είναι το κρέας και το ψάρι που περιέχουν κυρίως πρωτεΐνες, οπότε θα πρέπει να τρώγονται μόνο με λαχανικά και να αποφεύγεται ο συνδυασμός τους με ψωμί ή πατάτες που περιέχουν υδατάνθρακες.

Η σύγχρονη επιστημονική άποψη είναι ότι δεν υπάρχει συνδυασμός τροφών που να θεωρείται περισσότερο υγιεινός ή ότι είναι κατάλληλος για την εύκολη απώλεια βάρους. Εάν επιτυγχάνει το άτομο να χάνει βάρος, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προσέχει πολύ περισσότερο την ποσότητα τροφών που καταναλώνει παρά το συνδυασμό των τροφών που εφαρμόζει.

H ανάμιξη των συστατικών δεν επηρεάζει σε τίποτε το σωματικό βάρος. Άλλωστε, ο μόνος τρόπος για να χάσει κανείς βάρος είναι να βρεθεί σε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή να παίρνει λιγότερη ενέργεια απ΄αυτήν που δαπανάει στην διάρκεια της ημέρας. Επομένως, αυτό που μετράει είναι η ποσότητα του φαγητού, καθώς μικρότερες μερίδες σημαίνουν και λιγότερες θερμίδες.. Αν συνδυαστεί υδατάνθρακας μαζί με πρωτεΐνη και λαχανικά έχουμε πολλά οφέλη και δεν αντιμετωπίζεται κανένα πρόβλημα στην αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών, γιατί η πέψη π.χ του αμύλου γίνεται στο στόμα και στο έντερο, ενώ η πέψη των πρωτεϊνών στο στομάχι.

Επιπλέον, αυτός ο συνδυασμός θα καθυστερήσει την άνοδο του σακχάρου στο αίμα και η ινσουλίνη θα προλάβει να δράσει πιο αποτελεσματικά. Θα χορτάσουμε πολύ περισσότερο και θα ξοδέψουμε κατόπιν πολλές θερμίδες εξαιτίας του περιεχομένου του γεύματος.

Συμπερασματικά, μιλώντας για υγιή άτομα, πρέπει να συνδυάζουμε αρκετά είδη τροφών, αλλά να τρώμε μικρές ποσότητες. Μικρή ποσότητα θεωρείται ότι είναι ίσο με την παλάμη (χωρίς τα δάχτυλα) για τις πρωτεΐνες, και ότι χωράει στη χούφτα ή μέχρι ένα φλιτζάνι για τα υπόλοιπα.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr