Σαββατοκύριακο: φαγητό εντός & εκτός σπιτιού!

images_1922017_SharingFamilyMeals600X400.jpg

Μπορεί η εποχή που διανύουμε να μας έχει “μαζέψει” στα σπίτια, μειώνοντας τις εξόδους, το φαγητό ωστόσο εκτός σπιτιού είτε με τη μορφή delivery είτε σε φιλικά σπίτια φαίνεται να διατηρείται ακόμη ως παράδοση του Σαββατοκύριακου, για το ελληνικό νοικοκυριό.

Πολλές φορές, όμως, συγχέουμε την παράδοση αυτή με μεγάλες θερμιδικές “κραιπάλες” που μπορεί να γίνουν αιτία αύξησης βάρους, επιβάρυνσης της υγείας μας ή ένα εμπόδιο στο να χάσουμε βάρος!

Σαφώς και μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή μας τη συνήθεια, εφόσον μας προσφέρει ευχαρίστηση και μας φέρνει πιο κοντά στους δικούς μας ανθρώπους, αρκεί να μην ξεφεύγουμε και να μην υπερβάλλουμε στις επιλογές μας. Εξάλλου δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, υπάρχει μόνο σωστή και λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά!

Μην ξεχνάτε, λοιπόν:

• Η σαλάτα δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το τραπέζι μας.

• Επιλέξτε σαν συνοδευτικό του κυρίως πιάτου ρύζι, ψητά λαχανικά ή πατατοσαλάτα.

• Αποφύγετε τις λιπαρές σος, το μόνο που προσφέρουν είναι επιπλέον θερμίδες. Την επόμενη φορά που θα θέλετε να παραγγείλετε ή να προετοιμάσετε μια “ελαφριά” σαλάτα με πλούσια σος μαγιονέζας, τυρί, αυγό κλπ., έχετε στο νού σας πως η σαλάτα αυτή μπορεί να συγκριθεί θερμιδικά με ένα κυρίως γεύμα!

• Αντί να αποφύγετε τα τηγανιτά συνδυάστε τα με πιο ελαφριά ορεκτικά όπως ψητά μανιτάρια, φρέσκιες ντομάτες ή ψητές πιπεριές με τυρί light ή αλοιφή ψητής μελιτζάνας και πιπεριάς φλωρίνης.

• Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, αφού δίνει τόσες θερμίδες όσες και το λίπος.

• Προτιμήστε να αραιώσετε το κρασί σας με κάποιο light αναψυκτικό.

• Προτιμήστε το προηγούμενο βασικό σας γεύμα να είναι ελαφρύ (π.χ. μια σαλάτα, ένα γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή γάλα με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και κάποιο φρούτο) για να μπορέσετε να απολαύσετε το φαγητό σας χωρίς τύψεις.

• Αν έχετε επιθυμία για γλυκό μετά το φαγητό, προτιμήστε ένα ελαφρύ γλυκό όπως γιαούρτι με μέλι και καρύδια ή γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού ή ακόμη καλύτερα δροσιστικά φρούτα εποχής. Διαφορετικά μπορείτε να παρασκευάσετε το αγαπημένο σας γλυκό αντικαθιστώντας κάποια υλικά με άλλα που περιέχουν λιγότερες θερμίδες π.χ. άπαχο ή ημιάπαχο γάλα αντί του πλήρες, γλυκαντικές ύλες, μαλακή μαργαρίνη light αντί ζωικού βούτυρου, και να το προσφέρετε αντί να αγοράσετε από έξω.

• Αν οι παραπάνω επιλογές για γλυκό δεν σας καλύπτουν τότε αρκεστείτε στις 2 κουταλιές από οποιοδήποτε γλυκό της αρεσκείας σας.

• Θυμηθείτε να μασάτε καλά το φαγητό σας, ώστε να δίνετε τον απαραίτητο χρόνο στον εγκέφαλό σας να λάβει το μήνυμα του κορεσμού προτού φουσκώσετε.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr