Ο υγιεινός τρόπος για να μαγειρεύουμε το ρύζι

images_1522017_ryzi2.jpg

Το να μαγειρέψουμε ένα ρύζι είναι μια από τις πιο απλές συνταγές μαγειρικής και ένα εύκολο και γρήγορο φαγητό που κάνουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε μέρα. Όμως, πολλοί θα μπορούσαν βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, μαγειρεύοντας το ρύζι με λάθος τρόπο, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Πρόσφατα πειράματα δείχνουν ότι η κοινή μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού –όταν απλώς βράζει σε μια κατσαρόλα, μέχρις ότου το νερό εξατμιστεί- μπορεί να είναι ανεπαρκής για την πρόληψη της έκθεσης σε ίχνη του δηλητηρίου αρσενικό, το οποίο μολύνει το ρύζι όταν μεγαλώνει, εξαιτίας των βιομηχανικών τοξινών και των φυτοφαρμάκων.

Το αρσενικό έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου, καθώς και με προβλήματα ανάπτυξης.

Ενώ γενικά πιστεύεται ότι τα ίχνη του αρσενικού αποβάλλονται όταν το ρύζι μαγειρεύεται, υποστηρίζεται τώρα ότι αυτό συμβαίνει σε επαρκή βαθμό, μόνο όταν το ρύζι αφήνεται να μουλιάσει όλη τη νύχτα.

Ο Andy Meharg, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κουίνς του Μπέλφαστ, δοκίμασε τρεις τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού για το πρόγραμμα του BBC «Εμπιστέψουμε με, είμαι γιατρός», για να διαπιστώσει αν αλλάζουν τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι.

Στην πρώτη μέθοδο, ο καθηγητής Meharg δοκίμασε τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος – δύο μέρη νερού σε ένα μέρος ρύζι, και μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί το νερό: ανακάλυψε ότι η μέθοδος άφησε ανέπαφο το μεγαλύτερο μέρος του αρσενικού που περιείχε το ρύζι.

Αντιθέτως, όταν χρησιμοποίησε την αναλογία πέντε μέρη νερού σε ένα μέρος ρύζι και πέταξε το επιπλέον νερό, το επίπεδο του αρσενικού ήταν μειωμένο σχεδόν κατά το ήμισυ, ενώ στην τρίτη μέθοδο, κατά την οποία το ρύζι μουλιαζόταν όλη τη νύχτα πριν από το μαγείρεμα, τα επίπεδα της τοξίνης μειώθηκαν κατά 80%.

Η ασφαλέστερη μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού είναι, επομένως, να το μουλιάζουμε από την προηγούμενη μέρα και στη συνέχεια να αδειάζουμε το νερό και να το ξεπλένουμε, προτού το βράσουμε σε μια κατσαρόλα, με αναλογία πέντε μέρη νερού σε ένα μέρος του ρυζιού.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/