Η καθιστική ζωή μας γερνάει

images_1822017_071816-lukeanddad.jpg

Τα κύτταρα των γυναικών που κάνουν καθιστική ζωή γερνάνε ταχύτερα, σε σχέση με εκείνων που ασκούνται κάθε μέρα, όπως δείχνουν νέα στοιχεία.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.500 γυναίκες ηλικίας 64 – 95 ετών, ανακάλυψε ότι όσες έκαναν καθιστική ζωή και δραστηριοποιούνταν για λιγότερο από 40 λεπτά την ημέρα, είχαν κύτταρα που ήταν βιολογικά οκτώ χρόνια μεγαλύτερα.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουμε, τα κύτταρά μας γερνούν, με αποτέλεσμα οι προστάτες του DNA, τα τελομερή, να ασθενούν. Αλλά προβλήματα υγείας και τρόπου ζωής μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία, σύμφωνα με τους ερευνητές από την Καλιφόρνια. Ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, είναι σημαντικό να μένουμε ενεργοί και να αποφεύγουμε να καθόμαστε για περισσότερο από 10 ώρες την ημέρα, όπως είπαν οι ειδικοί.

Κατά τη διάρκεια της γήρανσης, τα μικροσκοπικά καλύμματα που βρίσκονται στα άκρα του DNA και ονομάζονται τελομερή, μικραίνουν. Τα τελομερή -τα οποία παρομοιάζονται συχνά με τις πλαστικές άκρες των κορδονιών- υπάρχουν για να αποτρέπουν τη φθορά των χρωμοσωμάτων του DNA.

Το μήκος των τελομερών αποτελεί έναν δείκτη της βιολογικής ηλικίας, που δεν ταιριάζει πάντα με τη χρονική ηλικία του ανθρώπου. Τα μικρότερα τελομερή έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και εκτεταμένων καρκίνων. Η άσκηση φαίνεται πως είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει το μήκος τους.

Για να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα των γυναικών, οι επιστήμονες τοποθέτησαν ένα επιταχυνσιόμετρο στο δεξί ισχίο των συμμετεχουσών για επτά συνεχόμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια τόσο της ημέρας, όσο και της νύχτας. Τους ζητήθηκε επίσης να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο σχετικά με τη δραστηριότητά τους.

Ο Δρ Aladdin Shadyab, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, είπε: «Βρήκαμε ότι οι γυναίκες που κάθονταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν είχαν μικρότερο μήκος τελομερών εφόσον ασκούνταν για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Οι συζητήσεις σχετικά με τα οφέλη της άσκησης θα πρέπει να ξεκινήσει όταν είμαστε νέοι και η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να συνεχίσει να είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής καθώς γερνάμε, ακόμη και όταν είμαστε 80 ετών».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Epidemiology.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω, οι οποίοι είναι γενικά σε φόρμα και κινούνται χωρίς πρόβλημα, να προσπαθούν να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας, όπως  ποδηλασία ή περπάτημα, κάθε εβδομάδα. Επίσης, ασκήσεις ενδυνάμωσης δύο ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, οι οποίες να γυμνάζουν όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες (πόδια, γοφούς, πλάτη, κοιλιακούς,  στήθος, ώμους και χέρια). Όσοι διατρέχουν κίνδυνο πτώσεων ή έχουν κακή ισορροπία, θα πρέπει επίσης να κάνουν ασκήσεις για τη βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/