Διατροφή ενάντια στη χοληστερόλη

images_1322017_heart_disease.jpg

Κάνατε εξέταση αίματος πρόσφατα και βρέθηκε ότι έχετε αυξημένη χοληστερόλη; Καλό θα είναι να την ελέγξετε άμεσα καθώς – ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται και από υπέρταση- αποτελεί έναν «σιωπηρό εχθρό» της καρδιάς…

Η αυξημένη χοληστερόλη (ή χοληστερίνη), συνδέεται άμεσα με τον τρόπο ζωής, την κακή διατροφή, τις συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής (κάπνισμα, στρες, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας), καθώς και με άλλες χρόνιες παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία. Στην Ελλάδα, περίπου το 16% των ανδρών και το 21% των γυναικών έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, μικρές αλλαγές στη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα αλλά και στο σωματικό βάρος, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, είναι ικανές να επιφέρουν μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης αίματος.

Τα «ναι» και τα «όχι»

Όσον αφορά στο κομμάτι της διατροφής, ενθαρρύνεται η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και ψωμιού ολικής αλέσεως, οσπρίων, ψαριών, άπαχου κρέατος, και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα κορεσμένα λιπαρά τα οποία περιέχονται σε τρόφιμα όπως το ζωικό βούτυρο, πίτες/ σφολιάτες με κρέας και τυριά, ενώ επίσης συστήνεται και ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού.

Φυτοστερόλες: ένας ακόμη «σύμμαχος»

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η προσθήκη στην καθημερινή διατροφή 2 γραμμαρίων φυτικών στερολών ή στανολών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της «κακής» LDL-χοληστερόλης κατά 10-15%. Οι φυτοστερόλες και οι φυτοστανόλες είναι φυσικά συστατικά των φυτικών ελαίων, των δημητριακών, των ξηρών καρπών και ορισμένων λαχανικών και φρούτων. Ωστόσο, επειδή ή πρόσληψή τους μέσω διατροφής είναι πολύ χαμηλή (κυμαίνεται μεταξύ 0,2-0, 4 γραμμάρια/ ημέρα), συστήνεται η κατανάλωση εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες ή στανόλες τροφίμων, όπως μαργαρίνη, το γάλα ή το γιαούρτι.

Άσκηση τώρα!

Όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα, το κύριο βάρος δίνεται στην αεροβική άσκηση και συστήνονται τα 30 λεπτά άσκησης την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα και σε μέτρια ένταση. Κάντε, λοιπόν, τζόκινγκ, γρήγορο περπάτημα, χορό ή ξεκινήστε γυμναστήριο.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr