Έξυπνοι τρόποι για να πετύχω τα 5 γεύματα την ημέρα!

images_1322017_04b60b789f1148b291bed5eb28312dee.jpg

Ακούτε συνέχεια εμάς τους διαιτολόγους να υποστηρίζουμε το «μικρά και συχνά γεύματα» και κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα αν δουλεύετε πολλές ώρες, σας φαίνεται εξωπραγματικό;

Ναι, αν με ρωτάτε, δεν είναι ανάγκη όλοι οι άνθρωποι να καταναλώνουν 5-6 γεύματα την ημέρα, καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει συγκεκριμένες ανάγκες, ενώ ο φόρτος εργασίας και ο χρόνος που διαθέτει για την προετοιμασία διαφόρων γευμάτων, επίσης μπορεί να διαφέρει!

Γιατί πρέπει λοιπόν να καταναλώνω πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα;

Αυτό που φαίνεται να διαπιστώνουμε όμως οι περισσότεροι διαιτολόγοι με τους πελάτες μας είναι ότι όταν κάποιος τρώει, για παράδειγμα, 2 γεύματα μέσα στην ημέρα πολλές φορές στη συνέχεια υπερκαταναλώνει φαγητό λόγω της ανεξέλεγκτης πείνας και στέρησης που έχει νιώσει και … το σημαντικότερο; υστερεί στην πρόσληψη βασικών ομάδων τροφίμων, όπως τα φρούτα!

Πώς εξηγείται αυτό; Τα φρούτα αποτελούν ένα καλό “μαξιλαράκι” για να σπάσεις τη μέρα σου διατροφικά. Με λίγα λόγια, είναι πολύ πιο εύκολο τα φρούτα (είτε ωμά είτε αποξηραμένα) να αποτελέσουν ένα ενδιάμεσο σνακ και πιο σπάνιο το να τα καταναλώσει κανείς αμέσως μετά το γεύμα του. Γι’ αυτό ίσως το να υπάρχουν κάποια ενδιάμεσα γεύματα μεταξύ των κύριων γευμάτων θα συμβάλλει σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία.

Βάλε στόχο τα 3-5 γεύματα την ημέρα!

Αν κατανάλωνες 2 γεύματα μέσα στην ημέρα, δεν είναι ανάγκη να προσπαθήσεις να πετύχεις κατευθείαν τα 5! Ξεκίνα αργά και σταδιακά, προσθέτοντας ακόμα ένα γεύμα μέχρι να σου γίνει συνήθεια, και έπειτα πρόσθεσε το επόμενο!

Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να περιλαμβάνει το πρόγραμμα μιας τυπικής ημέρας ενός ανθρώπου που τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς μεγάλη ελευθερία χρόνου, οπότε και η λέξη «ποικιλία» … μάλλον δεν αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της διατροφής του!

Ιδέες για πρωινό:
Προτίμησε εύκολες αλλά θρεπτικές και ισορροπημένες επιλογές για το πρωινό σου γεύμα και κατανάλωσέ τες είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά! Τέτοιες επιλογές μπορεί να είναι:
• ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με 1 μικρό τρίγωνο τυρί λάιτ και 1 φρούτο
• 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, 1 ποτήρι γάλα με 1,5% λιπαρά και 1 φρούτο
• 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι

Ιδέες για ενδιάμεσα γεύματα (1-2 γεύματα):
Στρέψου σε πρακτικές επιλογές που θα σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση και δε χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία.

Ποιες είναι αυτές;
• 2 φρούτα με λίγα ανάλατα αμύγδαλα
• 1 χούφτα μιξ ξηρών καρπών με αποξηραμένα φρούτα
• 1 μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης και 1 φρούτο

Ιδέες για κυρίως γεύματα:
Ακόμη κι αν δε βρήκες χρόνο να μαγειρέψεις κάτι πολύπλοκο την προηγούμενη ημέρα, πάλι υπάρχουν λύσεις για να καταναλώσεις ένα γεύμα στη δουλειά, χωρίς να πέσεις στην παγίδα να παραγγείλεις κάτι απ’έξω ή να μείνεις τελείως νηστικός και να σε πιάσει βραδινή υπερφαγία! Τι μπορείς να επιλέξεις;
• Κρύα σαλάτα με βίδες, τυρί κόττατζ και λαχανικά
• Σαλάτα με ρεβίθια ή φασόλια μαυρομάτικα και ανθότυρο
• Τορτίγια ολικής άλεσης με κοτόπουλο και ψητά λαχανικά
• Σαλάτα Ντάκος με κριθαροκουλούρα, τριμμένη φέτα χαμηλών λιπαρών, κάπαρη και ελιές
• 1 κομμάτι σπιτική πίτα με έτοιμο φύλλο υψηλής θρεπτικής αξίας που μπορείς να το καταναλώσεις ακόμα και κρύο και μάλιστα χωρίς μαχαιροπίρουνα

Όπως βλέπεις, οι πρακτικές και παράλληλα υγιεινές επιλογές για να αυξήσεις τα γεύματά σου μέσα στην ημέρα είναι πολλές, αρκεί να υπάρχει φαντασία, διάθεση και οργάνωση! Μήπως τελικά το να ακολουθήσουμε τον κανόνα των «5 γευμάτων την ημέρα» δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο νομίζουμε;

Πηγή : http://www.nutrimed.gr