images_1912017_herpes-simplex-virus.jpg

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι ένα λοιμώδες σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διόγκωση λεμφαδένων, πονόλαιμο, κακουχία, πυρετό, εργαστηριακή εικόνα διέγερσης των λεμφοκυττάρων στο περιφερικό αίμα.

Πονοκέφαλος, ναυτία, κοιλιακό άλγος, εξάνθημα, ηπατική ή σπληνική διόγκωση κατά την ιατρική εξέταση, είναι σπανιότερες εκδηλώσεις της νόσου. Σπάνιες επιπλοκές της λοιμώδους μονοπυρήνωσης κατά την διαδρομή της είναι η πτώση του ανοσοποιητικού και η προσβολή από μικρόβια, η ηπατίτιδα, οι νευρολογικές επιπλοκές (π.χ. εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, GUILLLAIN BARRE), η πνευμονία, η μυοκαρδίτιδα, η περικαρδίτιδα, η νεφρική προσβολή, η ρήξη σπλήνα, η απόφραξη των αναπνευστικών οδών, η επικίνδυνη πτώση των αιμοπεταλίων στο περιφερικό αίμα, η αναιμία.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση συνήθως προκαλείται από τον ιό Epstein Barr.

Σπανιότερα λοιμώδη αίτια είναι ο κυτταρομεγαλοιός, το τοξόπλασμα, άλλοι ερπητοιοί, ο ιός του aids, o ιός της ερυθράς και οι ιοί της ηπατίτιδας. Ειδικές εξετάσεις πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό του παθογόνου. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με το αίτιο.

ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΜΟΝΟΠΥΡΗΝΩΣΗ ΑΠΟ EPSTEIN BARR

Πάνω από το 80% των περιπτώσεων της λοιμώδους μονοπυρήνωσης προκαλούνται από τον ιό Epstein Barr, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των ερπητοιών. Η προσβολή αφορά κυρίως νεαρούς ενηλίκους και μεταδίδεται βασικά με στοματικές εκκρίσεις (π.χ. φιλί). Η μετάδοση μέσω λιγότερο στενής επαφής, είναι δυνατή, αλλά σπανιότερη. Η μετάγγιση αίματος και η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι επίσης τρόποι μετάδοσης του ιού.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ένα αθώο σύνδρομο. Σπάνια μπορεί να προκληθεί θάνατος από σοβαρές επιπλοκές που προαναφέρθηκαν (ηπατίτιδα, νευρολογικές επιπλοκές, πτώση του ανοσοποιητικού και η προσβολή από μικρόβια, ηπατίτιδα, πνευμονία, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα κ.λπ.).

Το πρόβλημα με τον ιό Epstein Barr, είναι ότι αρκετές φορές μετά την αποδρομή της λοιμώδους μονοπυρήνωσης παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σε ευαίσθητα άτομα χρόνιας ενεργού λοίμωξης και συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Ο ιός Epstein Barr συνδέεται επίσης:

1. Με την εμφάνιση ορισμένων όγκων και καρκινωμάτων σε βάθος χρόνου (π.χ. ρινοφαρυγγικό καρκίνωμα, γαστρικό καρκίνωμα, ορισμένα λειομυώματα)

2. Με την εμφάνιση ορισμένων νοσημάτων του λεμφικού ιστού (π.χ. λέμφωμα BURKITT, λέμφωμα, λεμφωματώδης κοκκιωμάτωση, καταστάσεις μειωμένης κυτταρικής ανοσίας, μεταμοσχευτικό λεμφικό σύνδρομο)

Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τον ιό με τη σκλήρυνση και ορισμένα αυτοάνοσα σύνδρομα.

Η θεραπεία της λοιμώδους μονοπυρήνωσης από Epstein Barr, είναι υποστηρικτική. Χρησιμοποιούνται ειδικά φάρμακα και συμπληρώματα για την ενίσχυση του οργανισμού στην περίπτωση προσβολής. Η σωματική δραστηριότητα και η υπερκόπωση πρέπει να αποφεύγονται.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/