Τεστ αποκαλύπτει τι τρώμε πραγματικά

images_2412017_2_woman_eating_grande.jpg

Μια εξέταση ούρων που μπορεί να αποκαλύψει πόσο υγιεινά είναι τα γεύματά σας έχει δημιουργηθεί από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των διατροφικών συμβουλών ή για την απώλεια βάρους, καθώς οι άνθρωποι δεν τα καταφέρνουν πολύ καλά στο να καταγράφουν τις διατροφικές τους συνήθειες: αντιθέτως, το τεστ θα μπορεί να δίνει ακριβείς πληροφορίες για το τι τρώει κάποιος.

Το τεστ, που περιγράφεται λεπτομερώς στην επιθεώρηση Lancet Diabetes and Endocrinology, ανιχνεύει συγκεκριμένες χημικές ουσίες καθώς η τροφή επεξεργάζεται από το σώμα. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι ευρέως διαθέσιμο μέσα σε δύο χρόνια.

Τα δείγματα ούρων αναλύονται για να προσδιοριστεί η δομή των χημικών ουσιών που κυκλοφορούν στον οργανισμό, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται πρωτόνιο φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού και δίνει στοιχεία τόσο για τα τελευταία γεύματα, όσο και για τις μακροχρόνιες διατροφικές συνήθειες.

Τα αποτελέσματα της επεξεργασίας από το σώμα των φρούτων, των λαχανικών, των ψαριών και των διαφόρων ειδών κρέατος, αφήνουν μια ξεχωριστή υπογραφή στα ούρα. Ενδείξεις για την κατάσταση του μεταβολισμού και της υγείας του εντέρου, μπορούν επίσης να ανιχνευθούν με τον εντοπισμό των χημικών ουσιών σε αυτό.

Το τεστ αναπτύχθηκε από τη συνεργασία του Imperial College του Λονδίνου, του πανεπιστημίου του Νιουκάστλ και του πανεπιστημίου του Άμπερστγουιθ.

Η Δρ Isabel Garcia-Perez, μία από τους ερευνητές του Imperial, δήλωσε: «Η εξέταση αυτή θα αποτελέσει ένα εργαλείο για εξατομικευμένη διατροφική παρακολούθηση που θα βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής».

Στις κλινικές δοκιμές, περίπου το 60% των ανθρώπων είτε υπερέβαλε για τη διατροφή τους είτε ανέφερε ότι έτρωγε λιγότερο.

Ο καθηγητής Gary Frost, ένας άλλος επιστήμονας από το Imperial, είπε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η πρώτη έγκυρη εξέταση του τι τρώνε οι άνθρωποι στο σπίτι: «Μπορούμε πραγματικά να μάθουμε εάν κάποιος ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή ή όχι. Όσο πιο “γεμάτοι” είστε, τόσο πιο πιθανό είναι να νομίζετε ότι τρώτε λιγότερο. Οι άνθρωποι το βρίσκουν δύσκολο να ομολογήσουν το είδος των τροφίμων που τρώνε στο σπίτι».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εξέταση θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την πρόληψη ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/