Όσοι πανε στη δουλειά με το ποδήλατο ζουν καλύτερα

images_2812017_karmic_kyoto_electric_bike_for_women_3.jpg

Μισή ώρα ποδήλατο την ημέρα μπορεί να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα και να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Ακόμα και αν ανήκετε στους ανθρώπους που μετακινούνταν διαρκώς με το αμάξι και έχετε ξεχάσει να κάνετε ποδήλατο, ποτέ δεν είναι αργά καθώς οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν ξεκινήσετε στα 50 ή και τα 60 το ποδήλατο αποκτάτε σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη.

Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν την ίδια περίοδο σε δύο διαφορετικά επιστημονικά περιοδικά της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ).

Στην πρώτη, που δημοσιεύθηκε στο Circulation, επιστήμονες από τη Δανία παρακολούθησαν επί είκοσι χρόνια την πορεία της υγείας 45.000 συμπολιτών τους ηλικίας 50-65 ετών, διαπιστώνοντας πως όσοι συνήθιζαν να κάνουν καθημερινά ποδήλατο είχαν έως και 18% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.

Επιπλέον, όσοι άρχισαν να κάνουν ποδήλατο κατά την πρώτη πενταετία της μελέτης είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με όσους δεν άρχισαν ποτέ το ποδήλατο.

Συνολικά υπήρξαν 2.892 εμφράγματα στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, με τους επιστήμονες να υπολογίζουν ότι το 7% θα είχαν αποφευχθεί αν όλοι οι εθελοντές τους είχαν αρχίσει κάποια στιγμή το ποδήλατο.

Στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association, επιστήμονες από τη Σουηδία παρακολούθησαν για 10 χρόνια περισσότερους από 20.000 εθελοντές μεταξύ 40 και 60 ετών.

Όσοι από αυτούς πήγαιναν με το ποδήλατο στη δουλειά ή το άρχισαν μετά την έναρξή της και το διατήρησαν έως το τέλος της, είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες παχυσαρκίας, 11% λιγότερες πιθανότητες υπέρτασης, 20% μικρότερο κίνδυνο αυξημένης χοληστερόλης και 18% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη.

«Πολλοί άνθρωποι έχουν τόσο φορτωμένο πρόγραμμα ώστε δυσκολεύονται να βρουν λίγη ώρα για άσκηση, η οποία έχει ζωτική σημασία για την υγεία. Η χρήση ποδηλάτου ως μέσου μαζικής μεταφοράς επιλύει το πρόβλημα και παρέχει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη, δήλωσε ο δρ Άντερες Γκρέντβεντ, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, ο οποίος ήταν ο επιβλέπων ερευνητής της πρώτης μελέτης.

Γι’αυτό, αν θέλετε να βελτιώσετε και να προστατέψετε την υγεία της καρδίας σας, να απολαμβάνετε τον καθαρό αέρα και τη δραστηριότητα, να γυμνάσετε το σώμα και να κοιμάστε καλύτερα, ξεκινήστε σήμερα κιόλας το ποδήλατο και καλύψτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση!

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος,Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος