Οι ξηροί καρποί στη διατροφή μας

images_3012017_ksiroi-karpoi.jpg

Οι ξηροί καρποί «πάνε» παντού. Στο γιαούρτι, τη σαλάτα, το φαγητό, τα γλυκά, τους παίρνουμε μαζί στο γήπεδο, ή το γραφείο και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μας κρατούν «συντροφιά» μαζί με το ποτό μας. Ποια είναι τελικά η θέση τους στη διατροφή μας;

Παρόλο που οι ξηροί καρποί αποτελούνται κατά 50 έως 70% από λίπος, τα λιπαρά που περιέχουν ανήκουν στην κατηγορία των «καλών» λιπαρών , όπως είναι τα μονοακόρεστα και τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Για το λόγο αυτό έχουν δικαίως κατακτήσει μία θέση στη μεσογειακή πυραμίδα και μπορεί κανείς να τους καταναλώσει τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Αμύγδαλα: Τα γνωρίζουμε καλά, καθώς χρησιμοποιούνται ως βασικό υλικό για τα… κουφέτα! Πέρα όμως από αυτό τους το ρόλο, τα αμύγδαλα περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο.

Ηλιόσποροι: Πέραν της μαγειρικής χρησιμοποιούνταν κατά την αρχαιότητα και για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο και σελήνιο.

Καρύδια: Η όψη τους εσωτερικά μοιάζει με τον εγκέφαλό μας, γεγονός που μαρτυρά ότι δεν είναι τυχαίο το ότι συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου! Είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα και περιέχουν επίσης φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και χρώμιο.

Ξηροί καρποί και θερμίδες

Οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι θρεπτικοί, δεν παύουν ωστόσο να περιέχουν και αρκετές θερμίδες. Για το λόγο αυτό φροντίστε να τους καταναλώνετε με μέτρο. Περιοριστείτε στη μία μικρή χούφτα με ποικιλία ξηρών καρπών, ώστε να επωφεληθείτε των ευεργετικών τους επιδράσεων στην υγεία αλλά να μην επιβαρυνθείτε με περιττές θερμίδες. Εντάξτε τους στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής με βάση το Μεσογειακό πρότυπο και προτιμήστε να τους καταναλώσετε ωμούς και ανάλατους.

 
Κάντε ένα break για… ξηρούς καρπούς!

Λόγω της ευχάριστης γεύσης και της σύστασής τους, οι ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν μέρος των μικρών γευμάτων σας, προκειμένου όχι μόνο να σας χορτάσουν περισσότερο, αλλά και να σας εφοδιάσουν με θρεπτικά συστατικά. Πώς θα μπορούσατε να τους εντάξετε στα ελαφριά σας γεύματα;

• Προσθέστε ανάλατους ξηρούς καρπούς και κομμάτια φρέσκων φρούτων σε ημιαποβουτυρωμένο γιαούρτι.
• Φτιάξτε ένα μείγμα αλεσμένων ξηρών καρπών και χρησιμοποιήστε μία χούφτα προκειμένου να «ενισχύσετε» τις σαλάτες σας.
• Αν ψάχνετε για κάποιο γρήγορο snack στο γραφείο, συνδυάστε μία χούφτα ξηρών καρπών με ένα ποτήρι 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι.
• Αλείψτε ψωμί ή φρυγανιές ολικής αλέσεως με κάποια μαλακή μαργαρίνη ή ταχίνι και πασπαλίστε τες με ξηρούς καρπούς.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr