Νοσήματα που προκαλούν καταστολή ανοσοποιητικού

images_812017_2_D.-Khalid-.jpg

Κατά την επίθεση ενός μικροβίου στο οργανισμό κινητοποιούνται μηχανισμοί άμυνας, που περιλαμβάνουν, στοιχεία του αίματος, όπως τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αντισώματα, το συμπλήρωμα και τον σπλήνα. Κατά την διάρκεια μιας λοίμωξης, ο άνθρωπος ευρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικού πολέμου με το μικρόβιο και ο πυρετός, το μπούκωμα, η ρινική έκκριση, η κακουχία, το πρήξιμο των αδένων, ο βήχας, οι μυαλγίες, είναι τα εξωτερικά συμπτώματα ενός πολέμου, που διεξάγεται από ένα καλό αμυντικό σύστημα σε εγρήγορση.

Ωστόσο υπάρχουν νοσήματα που προκαλούν διαταραχή στην ανοσολογική ετοιμότητα του οργανισμού με αποτέλεσμα μειωμένη άμυνα. Τα άτομα αυτά εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά την διάρκεια απλών λοιμώξεων. Σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζουν ελαφρά συμπτώματα, ακόμα και επί απειλητικών για την ζωή τους λοιμώξεων, λόγω ελαττωμένων αντανακλαστικών του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Τα πιο συνήθη από τα νοσήματα αυτά είναι:

·         Καρδιοπνευμονικές παθήσεις
·         Αναιμία
·         Διαβήτης
·         Νεφροπάθεια
·         Νοσήματα αίματος
·         Ηπατικές παθήσεις
·         Υποβιταμινώσεις ελλείψεις ιχνοστοιχείων
·         Αλκοολισμός
·         Παθήσεις διαταραχών συμπληρώματος
·         Αids
·         Καρκίνος
·         Ασθενείς υπό κορτιζόνη ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
·         Η σπληνεκτομή

Ο τύπος της διαταραχής είναι διαφορετικός για κάθε κατηγορία ασθενών, για τούτο και κινδυνεύουν από διαφορετικά μικρόβια. Οι ασθενείς που πάσχουν από ακοκιοκυτταραιμία για παράδειγμα, κινδυνεύουν κυρίως από gram αρνητικά εντεροβακτηριοειδή, την ψευδομονάδα, gram θετικούς κόκκους, σταφυλόκοκκο, κάντιντα, ασπέργιλλο, μύκητες, οι ασθενείς με aids, με νοσήματα αίματος και οι λαμβάνοντες ανοσοκατασταλτικά φάρμακα κινδυνεύουν κυρίως από λιστέρια, σαλμονέλλα, λεγιονέλλα, μυκοβακτήρια, ερπητοιούς, ανεμευλογιά, μεγαλοκυτταροιό, κρυπτόκοκκο, μύκητες, πνευμοκύστη, τοξόπλασμα, ενώ οι πάσχοντες από ασπληνία κινδυνεύουν κυρίως από αιμόφιλο, πνευμονιόκοκκο , μηνιγγιτιδόκοκκο.

Αυτές οι διαφορετικού τύπου διαταραχές της άμυνας επιβάλλουν διαφορετικό σχήμα εμβολιασμών για κάθε κατηγορία από τις παραπάνω παθήσεις, κατά την εποχή του Φθινοπώρου ή εφαρμογή διαιτητικού-φαρμακευτικού προγράμματος ανοσολογικής υποστήριξης.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε εσείς, που πάσχετε από κάποιο νόσημα, το οποίο προκαλεί ανοσοκαταστολή:

1.       Είναι πολύ σημαντικό να έχετε άριστη ρύθμιση του νοσήματος αυτού.
2.       Μία απλή ίωση μπορεί να εμφανίσει άμεσα σοβαρές επιπλοκές, γεγονός που επιβάλλει την πρώιμη ιατρική αξιολόγηση, ανεξαρτήτως είδους και εντάσεως συμπτωμάτων
3.       Πρέπει  να είστε σε στενή ιατρική παρακολούθηση, σε όλη την διάρκεια της λοίμωξης και να ενημερώνετε άμεσα τον θεράποντα σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/