διαταραχές που προεξάρχουν στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

images_212017_xronia_koposi_epikefalida_2_3.jpg

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS), είναι μία ολιστική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από σημαντικού βαθμού κόπωση χωρίς συγκεκριμένο υποκείμενο παράγοντα ή νόσημα που να την προκαλεί. Διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης, μυϊκοί πόνοι, αρθραλγίες, ύπνος που δεν ξεκουράζει, πονοκέφαλος, ευαίσθητοι λεμφαδένες, πονόλαιμος, είναι συχνά συμπτώματα. Οι πάσχοντες παρουσιάζουν γενικευμένες δυσλειτουργίες. Η απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος  – η νευρολογική απορρύθμιση – η απορρύθμιση του κυτταρικού μεταβολισμού είναι διαταραχές που προεξάρχουν στους πάσχοντες από το ολιστικό αυτό σύνδρομο.

1.        ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
 Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν μια οξεία λοιμώδη εκδήλωση με γριπώδη συμπτώματα ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα ή λοιμώδη γαστρεντερικά συμπτώματα. Ένα ευρύ φάσμα λοιμογόνων παραγόντων επιτίθενται στο σώμα πριν την εμφάνιση του συνδρόμου όπως ποικίλοι ιοί, ο Epstein-Barr, τα χλαμύδια, η Coxiella burnetti. Μετά την αρχική λοίμωξη παρατηρείται σημαντική δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα μειωμένη αντίσταση σε εξωγενείς παράγοντες. Μελέτες αναδεικνύουν μειωμένη λειτουργία των natural killers λευκών αιμοσφαιρίων, δυσλειτουργία ουδετεροφίλων,  διαταραχές  σε φλεγμονώδεις κυτοκίνες, δυσλειτουργία της οδού της αντιικής L ριβονουκλεάσης (RNase L).

2.   ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ
Μελέτες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού στους πάσχοντες αναδεικνύουν αποδιοργάνωση ορισμένων συστημάτων ελέγχου και επικοινωνίας του  ΚΝΣ που παίζουν κρίσιμο ρόλο στη γνωστική εξασθένηση. Απεικονιστικές μελέτες αναδεικνύουν μείωση του όγκου της φαιάς ουσίας, ελαττωμένο μεταβολισμό σε εγκεφαλικές περιοχές και μειωμένη ροή αίματος φλοιού σε συνδυασμό με μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και οξειδωτικό στρες. Παράλληλα ο εγκέφαλος συχνά επιχειρεί να αντιρροπήσει τις αλλοιώσεις κινητοποιώντας περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου κατά την επεξεργασία των πληροφοριών.

3.   ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΥΤΤΑΡΙΚΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
Η απορρύθμιση του κυτταρικού μεταβολισμού, μία από τις εκδηλώσεις του οποίου είναι η νευρολογική αποδιοργάνωση με τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν, δεν εστιάζεται μόνο στο νευρικό σύστημα. Υπάρχει συνολικότερη δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων, του κυτταρικού μεταβολισμού της ενέργειας και των μεταφορών ιόντων. Μελέτες αναδεικνύουν δυσλειτουργία της καρδιακής αντλίας, δυσλειτουργία των οργάνων που ασκούν ορμονικό έλεγχο, κυκλοφορική δυσλειτουργία.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/