Ανεξήγητες πληγές στο σώμα

images_212017_Human-body-wallpaper.jpg

Οι ανεξήγητες πληγές σώματος εμφανίζονται  χωρίς εμφανή εξωτερική αιτία (π.χ. ξυλοδαρμός).

Η θέση εμφάνισης των πληγών είναι συνήθως τα κάτω άκρα και οι πτυχές του σώματος.

Η διατήρηση ανέπαφου σώματος απαιτεί καλή αγγειακή κυκλοφορία, ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού των ιστών, απουσία εξωγενών παραγόντων που δρουν βλαπτικά (π.χ. μικρόβια) και καλή ποιότητα δέρματος.

Τοπικοί παράγοντες (π.χ. τριβή πτυχών δέρματος σε παχύσαρκους ασθενείς, ακατάλληλοι στηθόδεσμοι) μπορεί να είναι αιτία του φαινομένου. Νοσήματα αγγείων, αλλεργία, δερματικά νοσήματα, λοιμώξεις, καρκινώματα, ανεπάρκεια βιταμινών-ιχνοστοιχείων και η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι τα πιο κοινά νοσήματα που προκαλούν πληγές. Ενίοτε, η ακεραιότητα του σώματος διαταράσσεται από παράγοντες που επηρεάζουν την ομαλή αίσθηση του πόνου. Αυτό συμβαίνει κλασσικά στο διαβήτη με επιπλοκές, στον οποίο διαταράσσεται η ομαλή αίσθηση του πόνου λόγω προσβολής των νεύρων με αποτέλεσμα τοπικοί μικροτραυματισμοί (π.χ. στενό παπούτσι) να μην γίνονται αντιληπτοί και να προκαλούν σε βάθος χρόνου λύσεις της συνέχειας του δέρματος.

Οι πληγές πρέπει να διερευνώνται σωστά παθολογικώς και να θεραπεύεται ο υποκείμενος παθολογικός παράγοντας που τις προκαλεί. Αυτές καθαυτές οι πληγές πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται σωστά ιατρικώς διότι μπορεί να οδηγήσουν σε μικροβιακές επιμολύνσεις και διασπορές παθογόνων λόγω αλλοίωσης του φυσιολογικού φραγμού του δέρματος.
Η σωστή παθολογική εξέταση είναι σημαντική για την ορθή διάγνωση και θεραπεία.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/