Τεστ εντοπίζει τη «σιωπηλή» καρδιακή νόσο

images_26122016_Blood_tests.jpeg

Ένα φθηνό τεστ αίματος μπορεί να προβλέψει ποιοι φαινομενικά υγιείς ασθενείς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για να υποστούν καρδιακή προσβολή. Οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από ό, τι ο απλός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης για την αξιολόγηση του κινδύνου για την καρδιά.

Το τεστ τροπονίνης, όπως ονομάζεται, αναζητά μία πρωτεΐνη που απελευθερώνεται όταν ο καρδιακός μυς έχει υποστεί βλάβη. Μέχρι στιγμής, έχει δοκιμαστεί μόνο σε άνδρες, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα είναι εξίσου αποτελεσματικό και στις γυναίκες.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν ήδη την ίδια εξέταση αίματος για να βοηθήσει στη διάγνωση ανδρών και γυναικών που υποπτεύονται ότι έχουν μόλις υποστεί καρδιακή προσβολή. Αλλά οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης λένε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ασθενείς να αποφύγουν να φθάσουν σε αυτό το σημείο.

Στη μελέτη τους, ο καθηγητής Nicholas Mills και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι οι άνδρες που είχαν υψηλότερα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να πεθάνουν από καρδιακή νόσο έως και 15 χρόνια αργότερα. Όμως η παροχή σε αυτούς τους ανθρώπους υψηλού κινδύνου προληπτικής θεραπείας, όπως είναι η φαρμακευτική αγωγή με στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη, μείωσε τον κίνδυνο, καθώς και τα επίπεδα της τροπονίνης τους.

Οι 3.300 άνδρες που εξετάστηκαν στη μελέτη είχαν υψηλή χοληστερόλη, αλλά χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να κάνουμε περισσότερες έρευνες που αυτή τη φορά θα περιλαμβάνουν και γυναίκες.

Ο καθηγητής David Newby, ένας από τους συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, δήλωσε: «Η τροπονίνη είναι σχεδόν σαν ένα βαρόμετρο της υγείας της καρδιάς. Αν είναι ανεβασμένη, είναι κακό και ο κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων αυξάνεται. Φαίνεται επίσης, ότι προβλέπει ποιος μπορεί να ωφεληθεί από τις στατίνες και ανοίγει μια πόρτα σε έναν εντελώς νέο τρόπο εξετάσεων».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Mills είπε: «Το τεστ τροπονίνης θα βοηθήσει τους γιατρούς να βρουν φαινομενικά υγιή άτομα που έχουν σιωπηλή καρδιακή νόσο και να στοχεύσουν καλύτερα τις προληπτικές θεραπείες σε εκείνους που είναι πιο πιθανό να ωφεληθούν περισσότερο».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/