Λέιζερ και βακτήρια κατά του καρκίνου του προστάτη

images_26122016_βακτη.jpg

Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο χαρακτηρίζεται από τους χειρουργούς ως «πραγματικά επαναστατική». Η νέα θεραπευτική προσέγγιση που δοκιμάζεται σ την Ευρώπη, χρησιμοποιεί λέιζερ και ένα φάρμακο που κατασκευάζεται από θαλάσσια βακτήρια για την εξάλειψη των όγκων και το οποίο δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Δοκιμές σε 413 άνδρες – όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet Oncology – έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς δεν είχαν ίχνος καρκίνου μετά τη θεραπεία. Η δια βίου ανικανότητα και η ακράτεια είναι συχνά το τίμημα της θεραπείας του καρκίνου του προστάτη με χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία. Σχεδόν εννέα στους 10 ασθενείς αναπτύσσουν προβλήματα στύσης και το ένα πέμπτο αγωνίζεται για να ελέγξει την κύστη του.

Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνδρες σε πρώιμο στάδιο του όγκου επιλέγουν να «περιμένουμε και να δούμε» και προχωρούν σε θεραπεία μόνο όταν αρχίζει να αυξάνεται επιθετικά. «Αυτό όμως αλλάζει τα πάντα», δήλωσε ο καθηγητής Mark Emberton, ο οποίος εφαρμόζεο την τεχνική στο University College του Λονδίνου.

Η νέα θεραπεία χρησιμοποιεί ένα φάρμακο, που κατασκευάζεται από βακτήρια που ζουν σχεδόν σε απόλυτο σκοτάδι στον πυθμένα της θάλασσας και τα οποία γίνονται τοξικά μόνο όταν εκτίθεται στο φως. Δέκα οπτικές ίνες λέιζερ εισάγονται διαμέσου του περινέου – το κενό μεταξύ του πρωκτού και των όρχεων – στον καρκινικό αδένα του προστάτη. Όταν το λέιζερ πυροδοτείται, ενεργοποιεί το φάρμακο για να σκοτώσει τον καρκίνο, αφήνοντας πίσω έναν υγιή προστάτη.

Η δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 47 νοσοκομεία της Ευρώπης, έδειξε ότι το 49% των ασθενών παρουσίασε πλήρη ύφεση. Και κατά τη διάρκεια της συνέχειας της παρακολούθησης, μόνο 6% των ασθενών χρειάστηκε να κάνουν αφαίρεση προστάτη, σε σύγκριση με το 30% των ασθενών που δεν ακολούθησαν τη νέα θεραπεία. Επίσης, οι επιπτώσεις στη σεξουαλική δραστηριότητα και την ούρηση δεν κράτησαν περισσότερο από τρεις μήνες και οι ασθενείς δεν είχαν σημαντικές παρενέργειες ακόμη και μετά από δύο χρόνια.

Ο καθηγητής Emberton δήλωσε ότι η νέα θεραπεία θα μπορούσε να είναι τόσο σημαντική για τους άνδρες, όπως η μετάβαση από την αφαίρεση ολόκληρου του στήθους στην αφαίρεση μόνο του όγκου στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Ωστόσο, η νέα θεραπεία δεν είναι ακόμα διαθέσιμη για όλους τους ασθενείς καθώς θα πρέπει να αξιολογηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές και τα εθνικά συστήματα υγείας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/