Δυσανεξία στο μέλι

images_31122016_μελι.jpg

Η τροφική δυσανεξία στο μέλι χαρακτηρίζεται από κακή πέψη ή διαταραχή της απορρόφησης ή αντίδραση υπερευαισθησίας στο μέλι. Τα συμπτώματα είναι ποικίλα, εμφανίζονται μαζί ή μεμονωμένα:

•          Φούσκωμα
•          Κοιλιακός πόνος
•          Διάρροια
•          Δυσκοιλιότητα
•          Εξάνθημα
•          Δύσπνοια
•          Κνησμός
•          Ζάλη
•          Πονοκέφαλος
•          Εφίδρωση
•          Λιποθυμία

Διακρίνουμε:

1.     Αλλεργικού τύπου αντίδραση στο μέλι.
Υπάρχει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένα συστατικά του μελιού που εκλαμβάνονται ως αλλεργιογόνα. Στις τυπικές μορφές το αλλεργιογόνο συνδέεται με τα αντισώματα IgE που είναι συνδεμένα με τα ιστιοκύτταρα και βασεόφιλα. Η δέσμευση αυτή πυροδοτεί την απελευθέρωση από τα κύτταρα τεράστιων ποσοστήτων χημικών ουσιών, όπως η ισταμίνη που είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης ανάλογα με τον ιστό στον οποίο απελευθερώνονται. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και τοπικά έως συστηματικά και σοβαρά. Η αλλεργική αντίδραση όταν είναι γενικευμένη μπορεί να αρχίσει με φαγούρα στο στόμα, ναυτία, διάρροια και κοιλιακό άλγος και να οδηγήσει σε πτώση της πίεσης του αίματος, αλλεργικό shock άσθμα και δερματικές αντιδράσεις όπως κνίδωση ή έκζεμα. Συνηθέστερα οι ασθενείς ή οι οικογένειές τους  έχουν ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων.
2.     Τροφική δυσανεξία στο μέλι μη αλλεργικού τύπου
Πρόκειται για δυσανεξία μη αλλεργικού τύπου. Η πιο κοινή μορφή δυσανεξίας στην κατηγορία αυτή είναι η δυσανεξία στην φρουκτόζη του μελιού. Η φρουκτόζη περιέχεται σε φρούτα, ορισμένα λαχανικά και το μέλι. Επίσης χρησιμοποιείται συχνά ως γλυκαντικό σε ορισμένα αναψυκτικά και ποτά φρούτων.
Η δυσαπορρόφηση φρουκτόζης συμβαίνει όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί και να απορροφήσει σωστά την φρουκτόζη κατά τη διαδικασία της πέψης. Όταν η «μη χωνευμένη» φρουκτόζη φθάνει τα έντερα, αντιδρά με μικρόβια από την φυσιολογική χλωρίδα και παράγει διοξείδιο του άνθρακα και αέρια υδρογόνου, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, αίσθημα καύσου, διάρροια. Σε μια ειδική εξέταση που παραγγέλλεται στις περιπτώσεις αυτές η αναπνοή περιέχει αυξημένες ποσότητες υδρογόνου από την δράση των βακτηρίων μετά την λήψη γεύματος με φρουκτόζη. Απαραίτητη προϋπόθεση τα βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας να λειτουργούν άψογα.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/