Τα 3 «Χ» των εορτών και πώς να τα αποφύγεις

images_23122016_gallol.jpg

Η αλήθεια είναι πως λίγοι από εμάς θα μπορούσαν να αντισταθούν στα λαχταριστά φαγητά και τα γλυκά εδέσματα της ελληνικής μας παράδοσης, αφού αποτελούν στοιχεία άμεσα συνυφασμένα με τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο και διάθεση! Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες παγίδες τις οποίες πρέπει να προσέξουμε, ώστε οι διακοπές και οι χαρούμενες αυτές ημέρες να μας αφήσουν μόνο ευχάριστες αναμνήσεις, και όχι αρνητικά αισθήματα φουσκώματος σε συνδυασμό με παραπανίσια κιλά;

1. Είμαι καλεσμένος σε τραπέζι, δεν μπορώ να μην φάω όσα μου προσφέρουν!

Προσπάθησε να περιορίσεις τις «παρασπονδίες» σου στα δύο βασικά γεύματα της εορταστικής περιόδου, που συνήθως είναι το γεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ιδιαίτερα αν βρισκόσουν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους και κατάφερες να χάσεις ορισμένα κιλά, δεν θα ήταν κρίμα να «ξεφύγεις» καθ’όλη την εορταστική περίοδο και να πάει όλος σου ο κόπος χαμένος;!

Ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος για να κρατήσεις τον έλεγχο και την ισορροπία και στα υπόλοιπα καλέσματα της εορταστικής περιόδου και μάλιστα χωρίς να προσβάλλεις τον οικοδεσπότη, είναι χρησιμοποιώντας τη μέθοδο “Myplate”. Πώς θα το καταφέρεις; Διαίρεσε ένα μέτριου μεγέθους πιάτο πρώτα στη μέση και μετά σε τέσσερα τέταρτα και γέμισέ τοως εξής:

* το ¼ του πιάτου με αμυλούχα τρόφιμα ή δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. πατάτες φούρνου, σουφλέ, ρύζι καστανό κ.ά.),

* το άλλο ¼ με πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ. γαλοπούλα, κοτόπουλο, χοιρινό), και

* το υπόλοιπο μισό πιάτο με σαλάτα

2. Χριστούγεννα είναι, μπορώ να φάω κι ένα γλυκό παραπάνω!

Φυσικά και Χριστούγεννα χωρίς γλυκά … δεν είναι Χριστούγεννα! Δώσε προσοχή όμως, γιατί πολλές φορές η πιατέλα στο τραπέζι του σαλονιού με τα μελομακάρονα μπορεί να σου «κλείνει πονηρά το μάτι» και να μην αντιλαμβάνεσαι εύκολα πώς γίνεται να τελείωσε μέσα σε 5 μέρες! Φρόντισε λοιπόν να μην έχεις άμεση οπτική επαφή με τα γλυκά στα οποία έχεις αδυναμία και δε θα μπορούσες να τους αντισταθείς, ενώ η καταγραφή των γλυκών που καταναλώνεις θα σε βοηθήσει να έχεις μία πιο ρεαλιστική εικόνα του τι πραγματικά έφαγες (ακόμα και εκείνο το μελομακάρονο που επειδή ήταν τόσο μικρό και σε μέγεθος μπουκίτσας, τελικά έφαγες 4-5).

Αν τώρα θέλεις να μειώσεις ακόμα περισσότερο τις τύψεις σου, δημιούργησε light εκδοχές των αγαπημένων σου γλυκών π.χ. χρησιμοποιώντας μαργαρίνη light για τους αγαπημένους σου κουραμπιέδες και λιγότερη ζάχαρη σε συνδυασμό με γλυκαντικό από το φυτό στέβια για να απολαύσεις τα δημοφιλή μελομακάρονα.

Δώσε όμως προσοχή στην ποσότητα! Με εξαίρεση το ζελέ light και τα αναψυκτικά light που αποδίδουν πρακτικά μηδενικές θερμίδες, οι light εκδοχές τροφίμων και ροφημάτων έχουν λιπαρά, άμυλο και πρωτεΐνες τα οποία αποδίδουν θερμίδες καισυνεπώς, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο όπως ισχύει και για όλα τα τρόφιμα και ροφήματα.

3. Θα κάνω αυστηρή δίαιτα στις γιορτές γιατί αλλιώς σίγουρα θα πάρω κιλά

Το να περάσεις στο άλλο άκρο και να κάνεις αυστηρή δίαιτα την περίοδο των γιορτών ανησυχώντας πως διαφορετικά κινδυνεύεις να πάρεις κιλά, δεν αποτελεί λύση αφού θα γεμίσεις με αρνητικά συναισθήματα, όπως αυτά της πίεσης, της στέρησης και της αποξένωσης. Είτε βρίσκεσαι σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος είτε όχι, θέσε σαν ρεαλιστικό στόχο να κρατήσεις το βάρος σου σταθερό και προσπάθησε να αυτοελέγχεσαι, παρακολουθώντας το μία φορά την εβδομάδα. Αν πάλι επιστρέψεις με 1-2 κιλά παραπάνω μετά το πέρας των γιορτών, μην απογοητεύεσαι! Πρόσθεσε κι αυτό στη λίστα με τους στόχους για τη νέα χρονιά, βάλτο στο πρόγραμμα και θα δεις ότι με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα, θα τα χάσεις πολύ πιο εύκολα απ’ όσο νόμιζες …

Πηγή : http://www.nutrimed.gr