Κράμπες στα χέρια

images_112017_mirmigies.jpg

Πρόκειται για ακούσιες επώδυνες εντοπισμένες συσπάσεις των μυών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από απότομη έναρξη και μικρή διάρκεια. Κατά την διάρκεια της κράμπας η περιοχή γίνεται σφιχτή και δεν υπακούει σε εκούσια εντολή χαλάρωσης.

Η φυσιολογική σύσπαση των μυών προϋποθέτει την ομαλή λειτουργία του μυός αυτού καθεαυτού, την ομαλή λειτουργία παρακείμενων αρθρώσεων, την ομαλή λειτουργία της νευρομυϊκής σύναψης – νεύρων – κεντρικού νευρικού συστήματος που ρυθμίζουν την λειτουργία του μυός, την ομαλή τροφοδοσία με αίμα, τη σωστή περιεκτικότητα του αίματος σε ορισμένες ορμόνες, βιταμίνες και στοιχεία, με παράλληλη απουσία ορισμένων τοξινών, βλαπτικών αντισωμάτων, τοξικών παθογόνων. Ορισμένες κακές συνήθειες και απλοί παθολογικοί παράγοντες, μπορεί να προκαλέσουν λειτουργική διαταραχή των παραπάνω συστημάτων με αποτέλεσμα την εμφάνιση κραμπών.

 Τέτοιοι συνήθεις παράγοντες είναι η υπερκόπωση, η υπερβολική προπόνηση, η αφυδάτωση, το stress, η αυπνία, η κατάχρηση αλκοόλ και ερεθιστικά φάρμακα, η κακή διατροφή, η υπερκατανάλωση καφέ.

Κοινά νοσήματα και βλαπτικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία μυών και κράμπες είναι:

·         Διαταραχές βιταμινών και σημαντικών ιχνοστοιχείων, όπως είναι η ανεπάρκεια μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, διαταραχές ασβεστίου κ.λπ. Η αφυδάτωση από υπερβολική εφίδρωση κατά το καλοκαίρι και η συστηματική κατάχρηση αλκοόλ, είναι συχνοί παράγοντες στον ελληνικό πληθυσμό που ευθύνονται για διαταραχές ιχνοστοιχείων και ηλεκτρολυτών με κράμπες και απαιτούν σε αρκετές περιπτώσεις ειδική θεραπεία.

·         Μεταβολικά νοσήματα (π.χ. διαβήτης, ηπατοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια κ.λπ.)

·         Νοσήματα που συνοδεύονται από τοξική επίδραση παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα (π.χ. aids, η ηπατίτιδα κ.λπ).

·         Νοσήματα ή διαταραχές που συνοδεύονται από κυκλοφορία στο αίμα τοξινών, βλαπτικών αυτοαντισωμάτων, βλαπτικών κυττάρων, όπως συμβαίνει σε καρκινώματα, επί χρήσεως ορισμένων ναρκωτικών, τοξικών ουσιών και φαρμάκων, σύνδρομα GUILLAIN BARRE κ.λπ.

·         Νοσήματα με διαταραγμένα επίπεδα κυκλοφορούντων ορμονών, όπως είναι χαρακτηριστικά ο υποθυρεοειδισμός.

·         Νοσήματα με διαταραχές αιμάτωσης όπως είναι χαρακτηριστικά η αποφρακτική αγγειοπάθεια.

·         Νοσήματα του νευρικού συστήματος (π.χ. ψυχιατρικές διαταραχές, πλάγια μυατροφική σκλήρυνση κ.λπ.).

·         Ρευματολογικά νοσήματα, που επηρεάζουν τους παρακείμενους ιστούς, όπως είναι χαρακτηριστικώς η ρευματική πολυμυαλγία.

·         Νοσήματα των μυών και νευρομυϊκής σύναψης, όπως είναι η μυϊκή δυστροφία και η μυοπάθεια BETHLEM, η μυασθένεια κ.λπ.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
1.       Σταματήστε την δραστηριότητά σας και κάνετε ήπιο τοπικό μασάζ με μυοχαλαρωτική ενυδατική κρέμα
2.       Ξαπλώστε σε περιβάλλον με ελεγχόμενη θερμοκρασία
3.       Κατά την έναρξη του ενοχλήματος η ήπια εφαρμογή τοπικής θερμότητας (π.χ. μαλακή κουβέρτα κατά τον Χειμώνα, αύξηση της διάρκειας του μασάζ κατά το Καλοκαίρι) βοηθά στην λύση του σπασμού
Η σωστή ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη για την εφαρμογή σωστής αιτιολογικής θεραπείας.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/