Κάπνισμα: σκοτώνει την επιδερμίδα;

images_22122016_women-smoking-600x400.jpg

Κάπνισμα: σκοτώνει την επιδερμίδα;

Στο ευρύ κοινό είναι πλέον λίγο πολύ γνωστές μέσα από τις καμπάνιες ενημέρωσης οι άκρως βλαβερές επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα για τους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό σύστημα, όπου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, εώς και στη δημιουργία καρκινικών βλαβών. Πόσοι όμως πραγματικά γνωρίζουν τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα για το δέρμα και ιδιαίτερα για τη νεανική επιδερμίδα;

-Κατά τη διάρκεια του καπνίσματος έχει παρατηρηθεί σε εργαστηριακές μελέτες ότι αυξάνεται λόγω της δράσης της νικοτίνης η σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό, πέρα από την άυξηση της αρτηριακής πίεσης σε ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό, έχει ως αποτέλεσμα να συσπώνται και τα αιμοφόρα αγγεία που αιματώνουν το δέρμα, με αποτέλεσμα να μη φτάνει επαρκής ποσότητα αίματος σε αυτό. Έτσι το δέρμα στερείται απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου, με αποτέλεσμα να ατροφεί, να διαταράσσεται η αρχιτεκτονική του και οπτικά να δείχνει θαμπό, αφυδατωμένο, χωρίς λάμψη και σφριγγηλότητα.

-Επιπλέον η δράση της νικοτίνης, σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια έλλειψη οξυγόνωσης του δέρματος των καπνιστών, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία «ελεύθερων ριζών οξυγόνου», οι οποίες αποτελούν ουσίες τοξικές για το δέρμα που προκαλούν βλάβη στους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA του δέρματος. Μακροπρόθεσμα αυτό έχει ως συνέπεια οι φυσικοί μηχανισμοί ανάπλασης και επιδιόρθωσης του δέρματος να διαταράσσονται και τελικά να επιταχύνεται η διαδικασία γήρανσης του δέρματος και να ευνοείται η ανάπτυξη δερματικών βλαβών που μπορούν να καταστούν ακόμα και προκαρκινικές.

-Τέλος έχει διαπιστωθεί από μακροχρόνιες μελέτες ότι οι συνεχείς κινήσεις και συσπάσεις που επιτελεί το πρόσωπο κατά τη διάρκεια του καπνίσματος σε χρόνια βάση έχουν ως αποτέλεσμα την πρόωρη και γρήγορη ανάπτυξη ρυτίδων, ειδικά στην περιοχή γύρω από το στόμα, οι οποίες λέγονται «ρυτίδες του καπνιστού». Είναι εντυπωσιακό ότι έχει διαπιστωθεί από μετρήσεις ότι οι καπνιστές αναπτύσσουν 12 φορές ταχύτερα ρυτίδες, τόσο στην περιοχή αυτή, όσο και συνολικά σε όλο το πρόσωπο, σε σχέση με μη καπνιστές συνομηλίκους τους!

Λαμβάνοντας επομένως υπόψη όλα τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύει το κάπνισμα για την επιδερμίδα, οι οποίοι λαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν σκεφτούμε την επίδραση που μπορεί να έχει στη νεανική επιδερμίδα, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων ξεκινά την κατανάλωση τσιγάρου στην ηλικία αυτή.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr