Εναλλακτική ιατρική

images_16122016_2_spm_face_gr.JPG

Εναλλακτική Ιατρική, ορίζεται στο σύνολο των ιατρικών θεραπευτικών συστημάτων που χρησιμοποιούν μόνο φυσικές μεθόδους ή ουσίες φυτικής προέλευσης κατά την θεραπεία των ασθενών. Τα παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα είναι πολλά και περιλαμβάνουν την κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική, την ayurveda, την ομοιοπαθητική, τις διατροφικές θεραπείες κ.λπ., τα θεραπευτικά αυτά συστήματα κακώς ταυτίζονται πολλές φορές με την Εναλλακτική Ιατρική. Η Εναλλακτική Ιατρική χρησιμοποιεί κατά την αξιολόγηση των ασθενών τις αυστηρές επιστημονικές μεθόδους και τα συστήματα που χρησιμοποιεί και η συμβατική Ιατρική, πριν προβεί στην άσκηση οποιασδήποτε θεραπευτικής μεθόδου. Αυτό διαφοροποιεί τους γιατρούς που χρησιμοποιούν την εναλλακτική ιατρική κατά την θεραπεία των ασθενών τους από άλλους «φυσικούς πρακτικούς θεραπευτές».

Πριν δύο αιώνες πάνω από το 80% των φαρμάκων της κλασσικής φαρμακοποιίας προέρχονταν από φυτά. Σήμερα, με την κυριαρχία της χημικής φαρμακοβιομηχανίας, κάτω από το 30% των φαρμάκων, που χρησιμοποιεί η ιατρική παρασκευάζεται από φυτά. Το χημικό φάρμακο, για να κυκλοφορήσει στην αγορά, υπόκειται σε αυστηρότατους ελέγχους που διαρκούν πολλά χρόνια, περιλαμβάνουν παραδοσιακές πρακτικές, όπως δοκιμασίες σε πειραματόζωα και κοστίζουν, σύμφωνα με υπολογισμούς, πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια ανά προϊόν, κόστος το οποίο καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τις χημικές φαρμακοβιομηχανίες. Σε αντιδιαστολή οι θεραπευτικές δράσεις πολλών θεραπευτικών παραδοσιακών  φυτών βοτάνων και μεθόδων δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, φαινόμενο που οφείλεται κυρίως σε έλλειψη χρηματοδοτών λόγω χαμηλών περιθωρίων κέρδους.

Το τοπίο στον τομέα αυτό σταδιακά μεταβάλλεται. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε στις ΗΠΑ, το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικά και ιδιωτικά κεφάλαια, και ασχολείται εντατικώς από το 2000 με την πραγματοποίηση καλά σχεδιασμένων κλινικών ερευνών που αφορούν τις θεραπευτικές και τοξικές ιδιότητες βοτάνων, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και ιατρικές σχολές διεθνούς φήμης. Στα πλαίσια αυτά έχουν μελετηθεί οι παρενέργειες και η θεραπευτική δράση φυσικών συμπληρωμάτων και φυτικών ουσιών όπως του ma huang, του glucosamine sulphate, του βαλσαμόχορτου, του τσαγιού, του φασκόμηλου, του χαμομηλιού, της λεβάντας, του saw palmetto, του συνενζύμου Q και ποικίλες διατροφικές θεραπείες.

Οι εναλλακτικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά σε νοσήματα, στα οποία η συμβατική φαρμακολογική αντιμετώπιση απαιτεί υψηλές δόσεις χημικών φαρμάκων και συντελούν στην μείωση της δοσολογίας τους. Εφαρμόζονται επίσης εναλλακτικά σε νοσήματα, στα οποία οι παρενέργειες από την μακροχρόνια χρήση του χημικού φαρμάκου υπερβαίνουν το όφελος. Βοηθούν τον οργανισμό να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες, οι οποίες δεν αποτελούν νοσηρές καταστάσεις, όπως είναι η εμμηνόπαυση. Συντελούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι η πολυφαρμακία, η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, οι τοξικές παρενέργειες φαρμάκων. Αυξάνουν τις αμυντικές εφεδρείες του σώματος τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, την γονιμότητα, τη σεξουαλικότητα, την ευεξία ποικίλων εσωτερικών οργάνων.

 Παράλληλα όμως, οι εναλλακτικές θεραπευτικές πρακτικές, δεν δύνανται να εφαρμοστούν καθολικά σε όλους τους ασθενείς και σε όλες τις ασθένειες.

Οι εναλλακτικές θεραπείες δρουν ελάχιστα ή καθόλου όταν υπάρχει έντονη λειτουργική διαταραχή του αμυντικού συστήματος, η οποία οφείλεται σε σημαντική φθορά του χρόνου, σε ανθυγιεινή ζωή και καταχρήσεις, σε κακή κληρονομικότητα, σε σοβαρούς ψυχολογικούς παράγοντες ή σε σοβαρό χρόνιο νόσημα, σε περιπτώσεις μάλιστα σοβαρής αλλοίωσης του οργανισμού όπως σε ορισμένα καρκινώματα, η υποκατάσταση της χημικής θεραπείας από εναλλακτικές πρακτικές, μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:
·       Η εναλλακτική θεραπεία απαιτεί συνήθως περισσότερο χρόνο για να δράσει κινητοποιώντας σταδιακά τις αμυντικές εφεδρείες του οργανισμού απέναντι στη νόσο του. Ορισμένες φορές ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει βραχυπρόθεσμα  παροδική επιδείνωση συμπτωμάτων.
·       Η εναλλακτική θεραπεία δεν δρα στο σύμπτωμα, αλλά συνολικά στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι έχει ολιστικούς στόχους, επιδρά συνολικά στον οργανισμό, έτσι ώστε να είναι καλύτερα. Η βελτίωση κρίνεται με όρους βελτίωσης του συνόλου των συμπτωμάτων, που εμφανίζετε ως οργανισμοί και όχι των μεμονωμένων συμπτωμάτων για τα οποία προσέρχεστε στο ιατρείο.
·       Οι εναλλακτικές θεραπείες προϋποθέτουν συχνά για να δράσουν υψηλή αυτοκυριαρχία, διότι απαιτούν πολλές φορές συνολική αναμόρφωση νοσηρών συνηθειών της καθημερινότητας ή συμμόρφωση σε συγκεκριμένες ανελαστικές διατροφικές οδηγίες (π.χ. απόσυρση καφέ, αλκοόλ κ.λπ.).

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/