Γλυκό κουταλιού φιρίκι

images_26122016_2_gluko-koutaliou-firiki-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Φιρίκια 20 τεμ    
    Ζάχαρη 1 κιλό    
    Νερό 1 1/2 κούπα του τσαγιού
    Αρμπαρόριζα 2 κλωναράκια    
    Λεμόνι 1/2 λεμόνι από τον χυμό του    
    Αμύγδαλα 20 τεμ ασπρισμένα και καβουρδισμένα    
    Γλυκόζη 1 1/2 κουτάλι της σούπας προαιρετικα    

Εκτέλεση

Πλένουμε τα φιρίκια ,τα σκουπίζουμε  και τα καθαρίζουμε όπως είναι ολόκληρα. Βγάζουμε τα σπόρια τους με το ειδικό μηχάνημα ή με ένα μαχαίρι και κάθε ένα που καθαρίζουμε και βγάζουμε τα σπόρια το βάζουμε σε μπολ με νερό και λεμόνι για να μη μαυρίσει μέχρι να ολοκληρώσουμε την διαδικασία με όλα τα φιρίκια. Τα σπόρια τα κρατάμε, τα βάζουμε σε ένα τούλι και το δένουμε καλά. Βάζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα τα φιρίκια με τη ζάχαρη και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν. Προσθέτουμε το νερό και το τούλι με τα σπόρια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά.Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν. Την επόμενη μέρα ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα κι αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει το σιρόπι .Δοκιμάζουμε αν έδεσε το σιρόπι στάζοντας με ένα κουταλάκι  λίγο σιρόπι σε ένα πιατάκι, αν δεν απλώσει το σιρόπι είναι έτοιμο. Προς το τέλος προσθέτουμε την αρμπαρόριζα,το χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη (προαιρετικά).  Κατεβάζουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε σε ένα ταψάκι τα ασπρισμένα αμύγδαλα και τα ψήνουμε λίγο στο φούρνο να καβουρδιστούν ελάχιστα. Αφού έχει κρυώσει το γλυκό μας και τα αμύγδαλα, βάζουμε από ένα αμύγδαλο μέσα σε κάθε φιρίκι (προαιρετικά). Αποστειρώνουμε τα βάζα που θα αποθηκεύσουμε το γλυκό μας και τα αφήνουμε να κρυώσουν.Τοποθετούμε τα φιρίκια μέσα στα βάζα μαζί με το σιρόπι να τα σκεπάζει και κλείνουμε πολύ καλά.Διατηρείται μέχρι 3-4 μήνες σε σκοτεινό,δροσερό μέρος. Σερβίρεται με παγωτό ή  σαντιγί.

*  Σε περίπτωση που δεν έδεσε  το σιρόπι ενώ τα φιρίκια μαλάκωσαν, τα βγάζουμε και συνεχίζουμε σε δυνατή φωτιά να βράζουμε μόνο το σιρόπι, αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται, μέχρι να δέσει. Τότε αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα, προσθέτουμε μέσα στο σιρόπι τα φιρίκια και αφήνουμε να κρυώσουν.

*  Τα σπόρια που βάλαμε μέσα σε τούλι να βράζουν μαζί με τα φιρίκια , τα αφαιρούμε όταν δέσει το σιρόπι, βοηθάει η πηκτίνη που έχουν τα κουκούτσια στο δέσιμο του σιροπιού.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/