Πιο επικίνδυνο το αρωματικό «άτμισμα»

images_12112016_smoke.jpg

Το «άτμισμα» ηλεκτρονικών τσιγάρων με γεύσεις μπορεί να παράγει «απαράδεκτα επικίνδυνα» επίπεδα φορμαλδεΰδης και άλλων καρκινογόνων ενώσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών Desert στη Νεβάδα διαπίστωσαν ότι σχηματίζονται τοξικές αλδεΰδες όταν το αρωματισμένο υγρό θερμαίνεται γρήγορα για τη δημιουργία ατμού. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πωλούνται σήμερα σε χιλιάδες διαφορετικές γεύσεις, με κάποιες γλυκές ποικιλίες να πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τις μικρότερες ηλικίες.

Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Andrey Khylstov, δήλωσε: «Το πώς αυτές οι αρωματικές ενώσεις στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων επηρεάζουν τη χημική σύνθεση και την τοξικότητα του ατμού που παράγουν, είναι σχεδόν άγνωστη. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η παραγωγή τοξικών αλδεϋδών εξαρτάται εκθετικά από την συγκέντρωση αρωματικών ενώσεων».

Οι επιστήμονες δοκίμασαν πέντε διαφορετικές γεύσεις και τρία είδη ηλεκτρονικών τσιγάρων, όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology.

«Κάθε ρουφηξιά από οποιοδήποτε από τα αρωματισμένα υγρά που δοκιμάσαμε εκθέτει τον καπνιστή σε απαράδεκτα επικίνδυνα επίπεδα αυτών των αλδεϋδών, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από τη θερμική διάσπαση των αρωματικών ενώσεων», είπε ο καθηγητής Khylstov. «Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω ενδελεχείς έρευνες για την επίδραση των αρωματικών πρόσθετων στο σχηματισμό αλδεϋδών και άλλων τοξικών ενώσεων στον ατμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων».

Οι ερευνητές εξέτασαν διαφορετικές συγκεντρώσεις αρωματισμένων και μη αρωματισμένων υγρών ηλεκτρονικών τσιγάρων. Σε όλα τα πειράματα, τα αρωματισμένα υγρά παρήγαγαν επίπεδα αλδεϋδών υψηλότερα από το όριο για την έκθεση σε επικίνδυνα χημικά. Όσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο των αρωματικών ενώσεων στο υγρό, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες αλδεϋδών παράχθηκαν.

Η καθηγήτρια Vera Samburova, η οποία έλαβε επίσης μέρος στη μελέτη, δήλωσε: «Για τον προσδιορισμό του ειδικού ρόλου των αρωματικών ενώσεων, κρατήσαμε σταθερές όλες τις σημαντικές παραμέτρους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δημιουργία αλδεΰδων και αλλάξαμε μόνο τον τύπο και τη συγκέντρωση των αρωματικών ενώσεων».

Μια ανασκόπηση από τις υπηρεσίες υγείας της Μεγάλης Βρετανίας διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν κατά 95% λιγότερο επιβλαβή από τον καπνό, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να συνταγογραφείται στους καπνιστές για να τους βοηθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ιδέα θα μπορούσε να είναι πρόωρη. Τον Αύγουστο, ο καθηγητής Χαράλαμπος Βλαχόπουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών, προειδοποίησε ότι ενώ ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι «λιγότερο επιβλαβή από τα παραδοσιακά τσιγάρα, δεν σημαίνει ότι είναι και ακίνδυνα».

Πηγή  : http://www.iatrikanews.gr/