Δώρα που τα παιδιά σας θα θυμούνται

images_28112016_boy-opening-present-600px.jpg

Για όσους γονείς ανησυχούν για τις τάσεις υπερκατανάλωσης της εποχής και επιθυμούν τη διαμόρφωση μιας οικογενειακής κουλτούρας που υποστηρίζει έμπρακτα ότι η ευτυχία δεν βασίζεται μόνο στα υλικά αγαθά, οι γιορτές των Χριστουγέννων μπορεί να είναι μια δύσκολη στιγμή. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η επίδραση στην ψυχολογία, η χαρά και το όφελος που προέρχεται όταν δίνουμε και λαμβάνουμε δώρα: Τα παιδιά μαθαίνουν για τη γενναιοδωρία όταν επιλέγουν προσεκτικά δώρα για τους άλλους και μαθαίνουν να εκτιμούν τα δώρα που τους προσφέρονται. Αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια αναμφισβήτητη τάση να το παρακάνουμε με τα δώρα, η οποία έχει αρνητική επίδραση κοινωνικά, οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά.

Το σημαντικό είναι να μην το παρακάνουμε, ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη πλευρά: ούτε αποστροφή για τα δώρα στο πνεύμα του ριζοσπαστικού αντικαταναλωτισμού, ούτε δώρα με το… τσουβάλι που χάνουν την αξία τους για τα παιδιά και μας εξαντλούν οικονομικά. Ακολουθούν μερικές ιδέες για δώρα-εμπειρίες για τα παιδιά σας που δεν κοστίζουν αλλά αξίζουν και που θα θυμούνται για καιρό, ίσως και για πάντα.

Στην κουζίνα ολοταχώς

Αντί για έτοιμα γλυκά, δώστε τους τα υλικά για ένα από τα αγαπημένα του και βοηθήστε το να το μαγειρέψετε μαζί. Θυμηθείτε ότι το πολυτιμότερο που μπορούμε να τους προσφέρουμε είναι ο χρόνος και η προσοχή μας. Και που ξέρετε; Ίσως να αποκαλυφθεί ένα νέο ταλέντο στη μαγειρική!

Κάντε μαζί με τα παιδιά την αγαπημένη σας δραστηριότητα

Τα παιδιά είναι από τη φύση περιέργεια για τα πράγματα που αρέσουν στους γονείς τους. Σας αρέσει η γιόγκα, π.χ.; Πάρτε τα μαζί σας σε ένα μάθημα (αφού πρώτα συνεννοηθείτε με τον δάσκαλό σας). Το να μοιραστείτε κάτι που σας ενθουσιάζει, θα τα ενθουσιάσει εξίσου και είναι μια εμπειρία-μία πολύτιμη προσθήκη στις σχέσεις σας-που θα θυμούνται για πάντα.

Οργανώστε μια φωτογραφική εξόρμηση

Τα παιδιά σήμερα είναι συνεχώς κοντά σε ανθρώπους που βγάζουν φωτογραφίες και από μικρά μαθαίνουν να ποζάρουν. Η δυνατότητα να βρεθούν στην άλλη πλευρά της κάμερας θα είναι ξεχωριστή: οργανώστε μια φωτογραφική βόλτα και στρέψτε την προσοχή τους σε αναζήτηση εντυπωσιακών θεμάτων. Βοηθήστε τους να αναπτύξουν την αίσθηση της προσοχής στη λεπτομέρεια και την επίτευξη του σωστού κάδρου. Στη συνέχεια, διαλέξτε τις πιο ωραίες μαζί και πηγαίνετε να τις τυπώσετε, ώστε να έχει ένα ιδιαίτερο ενθύμιο από εκείνη την ημέρα.

Πηγαίνετε με την οικογένεια σε ένα μουσείο ή μια έκθεση

Πιθανόν να το έχετε κάνει και στο παρελθόν, έχει σημασία όμως να επαναληφθεί. Τα παιδιά αγαπούν τις βόλτες, τον χρόνο που περνούν μαζί σας και τα εκθέματα θα σας δώσουν την ευκαιρία να συζητήσετε για το τι τους έκανε περισσότερο εντύπωση. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε ένα αναμνηστικό δώρο από το πωλητήριο του μουσείου ή να ζωγραφίσετε μαζί κάτι που τους φάνηκε ενδιαφέρον και ξεχωριστό.

Φερθείτε τους σαν μεγάλους

Ορίστε μια ημερομηνία για να πραγματοποιήσετε μια κανονική έξοδο. Βάλτε τα καλά σας, πηγαίνετε για ένα αναψυκτικό σε ένα καφέ και για φαγητό σε ένα εστιατόριο. Αφήστε τα να διαλέξουν ό, τι φαγητό θέλουν από το κανονικό μενού και παραγγείλετε σπέσιαλ (αλλά κατάλληλο) ποτό – ένα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ π.χ. Δημιουργήστε μια ευκαιρία για να αισθανθούν σημαντικά και ότι έχουν μεγαλώσει.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/