Η λύση για το λίπος στο στομάχι;

images_7112016_2_lipo.jpg

Το λάδι κανόλας – ή κραμβέλαιο- στη διατροφή μας θα μπορούσε να βοηθήσει να ρίξουμε το «σωσίβιο» και μάλιστα μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας.

Προέρχεται από τους σπόρους του φυτού ελαιοκράμβη, έχει λιγότερο από τα μισά κορεσμένα λιπαρά του ελαιολάδου και περιέχει στοιχεία που είναι γνωστό ότι στοχεύουν συγκεκριμένα στο κοιλιακό λίπος που δεν λέει να υποχωρήσει.

Το κραμβέλαιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη σύνθεση του σώματος, ιδιαίτερα σε άτομα με παχυσαρκία.

«Το σπλαγχνικό ή κοιλιακό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης», τονίζει η καθηγήτρια διατροφολόγος Penny Μ. Kris – Etherton. «Τα μονοακόρεστα λιπαρά που υπάρχουν στο κραμβέλαιο μειώνουν αυτό το λίπος που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία».

Σε μια έρευνα που δοκίμασε την επίδραση πέντε διαφορετικών μιγμάτων φυτικών ελαίων –παραδοσιακού κραμβέλαιου, κραμβέλαιου υψηλού ελαϊκού οξέος, κραμβέλαιου υψηλού ελαϊκού οξέος εμπλουτισμένου με DHA (ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρών οξέων), το καλαμποκέλαιου / κνήκου (καρθαμέλαιου) και λινέλαιου / κνήκου – ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες με κοιλιακή παχυσαρκία να καταναλώνουν δύο smoothies με αυτά την ημέρα.

Μετά από έναν μήνα με αυτή τη διατροφή, η Kris-Etherton και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν το απλό κραμβέλαιο ή το κραμβέλαιο ψηλού ελαϊκού οξέος είχαν 0,11 κιλά λιγότερο λίπος στην κοιλιά τους. Ανακάλυψαν επίσης ότι η απώλεια βάρους από την κοιλιά δεν αναδιανεμήθηκε σε άλλα σημεία του σώματος.

«Γενικά, δεν μπορείτε να στοχεύσετε συγκεκριμένα σημεία του σώματος για να χάσετε βάρος», δήλωσε η Kris-Etherton. «Αλλά τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα φαίνεται να στοχεύουν ειδικά στο κοιλιακό λίπος». Όσον αφορά τον τρόπο για να συμπεριλάβετε το κραμβέλαιο στη διατροφή σας, το μαγείρεμα, οι σάλτσες ή τα smoothie, σαν αυτά που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, είναι μερικές από τις προτάσεις.

Ενδιαφέρον πάντως θα είχε η έρευνα να είχε συμπεριλάβει και το παρθένο ελαιόλαδο, το αποδεδειγμένα από δεκάδες έρευνες πιο υγιεινό λάδι για τον οργανισμό μας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/