7 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τον χρόνο του!

images_0aaaaaa1aabbahrono.jpg

“Πάλι χασομεράς;”,
“Ακόμα να διαβάσεις;”,
“Τι έκανες όλο το απόγευμα;”,
“Γρήγορα!”,
“Βιάσου!”
“Μην χαζεύεις! Θα αργήσεις στα Αγγλικά!”

– Αναγνωρίζετε τον εαυτό σας πίσω από αυτές τις φράσεις;
– Πόσο συχνά τις χρησιμοποιείτε καθημερινά;
– Το παιδί σας κάνει πολλά πράγματα και τρέχει καθημερινά;
– Μάλλον, είναι καιρός να σταματήσετε να φωνάζετε στο παιδί σας, αγχωμένη.

Βοηθήστε το να οργανώσει αποτελεσματικότερα τον χρόνο του!!! Μερικές απλές τεχνικές στις οποίες κάθε παιδί μπορεί να εκπαιδευτεί :

Αποτελέστε πρότυπο για το παιδί σας.
Είναι αλήθεια ότι οι ανοργάνωτοι, χαοτικοί γονείς έχουν, συνήθως, και ανοργάνωτα παιδιά. Γράψτε σε χαρτί τις δουλειές που έχετε να κάνετε και κολλήστε το στο ψυγείο. Το παιδί σας θα μάθει ότι κι αυτός είναι ένας τρόπος οργάνωσης των υποχρεώσεών του.

Μιλήστε για αυτά που είναι σημαντικά και επείγοντα.
Σημαντικά είναι αυτά που θα μας προσφέρουν ευκαιρίες να γίνουμε καλύτεροι, πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, τώρα και αργότερα. Τα επείγοντα χρειάζεται να ολοκληρωθούν αυτή τη στιγμή, χωρίς καθυστερήσεις. Το παιχνίδι είναι σημαντικό για κάθε παιδί. Το διάβασμα συνήθως είναι επείγον. Βοηθήστε το με τα επείγοντα ώστε να χαρεί τα σημαντικά της ζωής!

Μιλήστε για προτεραιότητες και ιεραρχείστε τες.
Επίσκεψη στο σπίτι του φίλου, διάβασμα, ποδόσφαιρο, τηλεόραση, κ.ά. Φτιάξτε μια λίστα μαζί και ξεκινήστε!

Χαρίστε στο παιδί σας ένα ημερολόγιο.
Ενθαρρύνετε το να καταγράφει στο ημερολόγιο όλες τις δουλειές που έχει να κάνει μετά το σχολείο (διάβασμα, Αγγλικά, κολυμβητήριο). Γυρνώντας από το σχολείο και αφού έχει φάει και ξεκουραστεί, μπορεί να ανοίγει το ημερολόγιό του και να γράφει όλες τις υποχρεώσεις της ημέρας. Κάθε φορά που ολοκληρώνει μία, τη διαγράφει. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να το κάνουν π.χ. Κυριακή απόγευμα για όλη την εβδομάδα.

Μοιράστε τις δουλειές του σπιτιού σε όλα τα μέλη της οικογένειας.
Αναθέστε σε κάθε μέλος της οικογένειας να ολοκληρώσει τον ίδιο αριθμών δουλειών. Όλοι έχουν υποχρεώσεις, μικροί και μεγάλοι!

Βοηθήστε το παιδί σας να χωρίσει μια μεγαλύτερη δουλειά σε μικρότερα μέρη και να δουλεύει ένα κάθε φορά.
Διάβασμα! Προκαλεί συχνά άγχος και απαιτεί συνήθως χρόνο! Μελετώντας ένα ένα τα μαθήματα και αφού τα ολοκληρώνει, βάζει τα αντίστοιχα βιβλία και τετράδια στην τσάντα, θα δει όλο τον όγκο της δουλειάς του να μειώνεται σταδιακά. Κατανοώντας ότι κάθε δραστηριότητα αποτελείται από μικρότερες, η ολοκλήρωσή της μοιάζει ευκολότερα διαχειρίσιμη.

Ώρα για διάλειμμα!
Τα παιδιά πλέον είναι σκληρά εργαζόμενα! Ίσως περισσότερο και από εμάς! Δουλεύουν αδιαλείπτως από τις οχτώ το πρωί έως αργά το απόγευμα. Δώστε τους την ευκαιρία να κάνουν μικρά και συχνά διαλείμματα. Μετά το πέρας κάθε δραστηριότητας “επιτρέψτε” στο παιδί σας να απολαύσει κάποιον χρόνο, τον οποίο έχετε από κοινού συμφωνήσει, ώστε να τον διαχειριστεί όπως αυτό επιθυμεί. Δύο λεπτά πριν τελειώσει το διάλειμμά του ενημερώστε το γι’ αυτό.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr