Το καλύτερο πρωινό για το παιδί μου

images_0aaaaaaa1aabbreak.jpg

«Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας». Το έχουμε ακούσει πολλές φορές από το στόμα της μητέρας μας, από ειδικούς διατροφής, το έχουμε διαβάσει άλλες τόσες σε εφημερίδες, περιοδικά διατροφής μέχρι και στο διαδίκτυο. Είναι γεγονός ότι «σπάζοντας» την ολονύχτια νηστεία με ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα, μπορούμε να δούμε τεράστια διαφορά στη διάθεσή μας αλλά και στη συνολική υγεία μας.

Το πρωινό έχει ιδιαίτερη αξία και στην περίπτωση των παιδιών και των εφήβων. Η κατανάλωση ενός «έξυπνου» πρωινού μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της σχολικής απόδοσης και της συμπεριφοράς στα παιδιά, αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Αντίθετα, η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να οδηγήσει στην εξάντληση των παιδιών τόσο πνευματικά, όσο και σωματικά. Δείτε λοιπόν με ποιό τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ξεκινήσουν σωστά τη μέρα τους!

Ξεκινήστε με μία χορταστική πηγή ενέργειας
Ένα «δυνατό» πρωινό μπορεί να δώσει στα παιδιά την απαραίτητη ενέργεια και να τα βοηθήσει να αντέξουν μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Επιλέξτε άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως μία μερίδα από γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών (γάλα-γιαούρτι-τυρί), ένα αυγό, μία φέτα γαλοπούλα βραστή, ενώ μπορείτε επίσης να ενισχύσετε το γεύμα τους με μικρές ποσότητες ξηρών καρπών, ακόμη και να επαλείψετε στο ψωμί τους φιστικοβούτυρο, ή ταχίνι. Σκαρφιστείτε επίσης γευστικούς συνδυασμούς τροφίμων που αρέσουν στο παιδί σας, όπως για παράδειγμα μία ζεστή φέτα ψωμί επαλειμμένη με φιστικοβούτυρο και τριμμένη σοκολάτα υγείας, μία ψημένη μέτρια αραβική πίτα με τριμμένη μοτσαρέλα και λαχανικά, σπιτικά pancakes με αυγό, βρώμη, ξηρούς καρπούς και ημιαποβουτυρωμένο γάλα.

Προσθέστε ολικής άλεσης επιλογές
Τα ολικής άλεσης τρόφιμα αποτελούν «ενέσεις» ενέργειας για τον οργανισμό. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, πέπτονται πιο αργά και απελευθερώνουν σταθερά ποσά ενέργειας στον οργανισμό. Σερβίρετε λοιπόν στα παιδιά σας βρώμη με γάλα, μαύρο ψωμί, ολικής άλεσης δημητριακά, muffins, βάφλες, ή pancakes για να ξεκινήσουν δυνατά τη μέρα τους.

Συμπληρώστε με κάτι φρέσκο
Επιλογές όπως τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά και οι χυμοί αποτελούν πρώτης τάξεως συνοδευτικά του πρωινού του παιδιού σας. Εναλλακτικά οι κομπόστες, τα αποξηραμένα ή/και κατεψυγμένα φρούτα μπορούν να διακοσμήσουν και να συνδυαστούν τέλεια με το γιαούρτι του.

Κάντε το συνήθεια
Αν δυσκολεύεστε με την προετοιμασία του πρωινού ή δεν υπάρχει αρκετός χρόνο για αυτό, δείτε τρεις τρόπους για το πώς θα καταφέρετε να το εντάξετε στην καθημερινή πρωινή ρουτίνα της οικογένειας:

1. Οργανωθείτε από το βράδυ. Ετοιμάστε τα σκεύη που θα χρειαστείτε το πρωί, συγκεντρώστε ή κάνετε μία μικρή προεργασία των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε.

2. Κάντε το μία απλή διαδικασία. Τις πολυάσχολες ημέρες, καταφύγετε σε πιο γρήγορες λύσεις πρωινού, όπως για παράδειγμα ένα μπολ με δημητριακά και γάλα, ή 1 ποτήρι χυμό με μία φέτα ψωμί και τυρί.

3. Πακετάρετε το πρωινό του. Αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για πρωινό στο σπίτι, σχεδιάστε μία θρεπτική επιλογή για το δρόμο (π.χ. μπανάνα, μπάρα δημητριακών, σακουλάκι με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, μικρή χάρτινη συσκευασία γάλα). Ελέγξτε επίσης για τις κατάλληλες επιλογές πρωινού που είναι διαθέσιμες στο κυλικείο του σχολείου.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr