Παραδοσιακό φακόρυζο με κόκκινες φακές

images_0aaaaaaa2fako.jpg

Υλικά

    1 φλιτζάνι Φακές
    1/2 φλιτζάνι Ρύζι
    1-2 μεγάλα Κρεμμύδια
    3 κουταλιές Ελαιόλαδο
    (προαιρετικά) Ζωμός λαχανικών
    2 μέτριες Ντομάτες
    1 κουταλάκι του γλυκού Πιπερόριζα (τζίντζερ)

Εκτέλεση

Βάζουμε τις φακές σε ένα σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
 
Σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις φακές για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να καλυφθούν καλά με το λάδι.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε.  Ρίχνουμε το νερό.

Σκεπάζουμε και βάζουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατίζουμε.
 
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τις φακές για 25-30 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το μείγμα πάλι να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε περισσότερο νερό, εάν χρειαστεί, για να είναι το μείγμα υγρό.

Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και μαγειρεύουμε την πιπερόριζα και τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουν βαθύ χρυσό χρώμα, για 15-20 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά και αναμειγνύουμε με το μαγειρεμένο μείγμα ρυζιού-φακής.

Σερβίρουμε.

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος