Ο ρόλος του σχολείου στη διατροφή των παιδιών μας

images_0aaaaaa1aabbakidschoo.jpg

Ο επιπολασμός (η συχνότητα εμφάνισης ενός φαινομένου) της παχυσαρκίας έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του ’80 σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), και συνεχίζει με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς κυρίως στα παιδιά.

Εκτός από προβλήματα κίνησης και τα ψυχολογικά προβλήματα, το αυξημένο βάρος αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο για ανάπτυξη νοσημάτων όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη, υπέρταση και καρκίνο. Ο κίνδυνος εμφάνισης παραπάνω από ενός νοσημάτων (συννοσηρότητα) επίσης αυξάνεται όσο αυξάνει το βάρος. Η παχυσαρκία ήδη ευθύνεται για το 2-8% του κόστους υγείας και για το 10-13% των θανάτων ανά περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (WHO).

Η διατροφική εκπαίδευση κρίνεται μείζονος σημασίας ήδη από τα πρώτα στάδια της παιδικής και εφηβικής ζωής και καθορίζει τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του, με όποιες επιπτώσεις αυτή έχει στο βάρος και την υγεία του. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας και ακολούθως της παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή, καταδεικνύουν πόσο μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διατροφική εκπαίδευση και παρέμβαση στις μικρές ηλικίες, ώστε να προληφθούν και να αντιστραφούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου που προκύπτουν λόγω παχυσαρκίας και φτωχών διατροφικών συνηθειών.

Μία διατροφή υψηλής θρεπτικής αξίας είναι κριτικής σημασίας στην παιδική και εφηβική περίοδο καθώς οι φυσιολογικές ανάγκες του ατόμου για θρεπτικά συστατικά είναι υψηλές σε σχέση με τις ενεργειακές του ανάγκες.

Επιπλέον, πολλές βασικές διατροφικές συνήθειες και συμπεριφοριστικά χαρακτηριστικά αναπτύσσονται στις μικρές ηλικίες που παραμένουν και ακολουθούν το άτομο στην ενήλικη ζωή. Τα σχολεία αποτελούν ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των ειδικών και του κοινού-στόχου για ενημέρωση σε θέματα αγωγής υγείας. Και αυτό γιατί τα σχολεία αποτελούν ιδανικό χώρο για πρόσβαση και παρέμβαση σε μεγάλο αριθμό ατόμων του πληθυσμού στόχου συμπεριλαμβανομένων των μαθητών, των οικογενειών τους, του διδακτικού προσωπικού κλπ. Το υγιεινό φαγητό και η ισορροπημένη διατροφή θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα στην ατζέντα κάθε σχολείου, καθώς συμβάλλουν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού, στην ενίσχυση της ικανότητας μάθησης και της απόδοσης του παιδιού στο σχολείο.

Διανύοντας μία περίοδο κρίσης θεσμών και αξιών σε κοινωνικό και δη οικογενειακό επίπεδο, όπου παιδιά και έφηβοι βάλλονται ποικιλοτρόπως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει διάχυση της πληροφορίας, μεταφορά γνώσης, ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών με σκοπό την προαγωγή της υγείας. Τέτοιο είδους παρεμβάσεις είναι σημαντικό να γίνονται σε χώρους εκπαιδευτικούς όπως είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr