Οι κεφαλιές απειλούν τον εγκέφαλο

images_0aaaa1aabbabfootball.jpg

Πολλοί προπονητές ανά τον κόσμο συστήνουν στους ποδοσφαιριστές τους να κρατάνε «χαμηλά την μπάλα», χωρίς πολλές σέντρες, ψηλές μπαλιές και, κατά συνέπεια, κεφαλιές. Οι λόγοι για αυτό είναι καθαρά τακτικής, όμως φαίνεται ότι υπάρχει και λόγος υγείας: μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι κεφαλιές συνδέονται με τραύματα στον εγκέφαλο και απώλεια μνήμης.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ στη Σκωτία, ανακάλυψαν «μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου» σε ποδοσφαιριστές, ύστερα από είκοσι κεφαλιές. Οι συμμετέχοντες  παρουσίασαν χειροτέρευση της μνήμης τους έως και 67% μετά από κάθε τεστ με κεφαλιές – 24 ώρες αργότερα ωστόσο, οι δυνατότητες της μνήμης της επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η ερευνητική ομάδα δεν έχει ακόμη ελέγξει αν οι επαναλαμβανόμενες κεφαλιές επί μακρόν έχουν κάποια μεκροπρόθεσμη επίδραση στον εγκέφαλο.

Η Δρ Magdalena Ietswaart, καθηγήτρια γνωστικής νευροεπιστήμης, δήλωσε: «Χρησιμοποιήσαμε μια μέθοδο με την οποία ερασιτέχνες και επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είναι εξοικειωμένοι – ένα ειδικό μηχάνημα που εκτοξεύει μπάλες, προσομοιάζοντας την εκτέλεση κόρνερ – και ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες να κάνουν 20 κεφαλιές. Βρήκαμε υπήρξε συστολή του εγκεφάλου αμέσως μετά τις κεφαλιές και ότι οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης ήταν σημαντικά μειωμένες. Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές ήταν προσωρινές, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα αν το γεγονός που τις προκαλεί συμβαίνει ξανά και ξανά, όπως γίνεται σε όσους παίζουν ποδόσφαιρο».

Ο πρώην επιθετικός της εθνικής ομάδας της Αγγλίας και της West Bromwich Albion επιθετικός Jeff Astle πέθανε το 2002, σε ηλικία 59 ετών ως αποτέλεσμα μιας εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου. Ο ιατροδικαστής που πραγματοποίησε τη νεκροψία, έκρινε ότι επανειλημμένα, ήσσονος σημασίας τραύματα στον εγκέφαλο (πιθανότατα από κεφαλιές) προκάλεσαν τον πρόωρο θάνατό του.

Η κόρη του Dawn δήλωσε: «Είναι πλέον καιρός οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες να σταμάτησαν κρύβουν κάτω από το χαλί τους κινδύνους και να συνεχίσουν την έρευνα, έτσι ώστε να γνωρίζουν τους κινδύνους όχι μόνο οι επαγγελματίες, αλλά και όλα τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/