Μιλώντας για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα…

images_0aaaaaaa1aabfat.jpg

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι πολιτικές δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή για να ανασχεθεί το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας. Επιπλέον, προϋπόθεση για την εφαρμογή αποτελεσματικών παρεμβάσεων, είναι η γνώση των χαρακτηριστικών του εκάστοτε πληθυσμού, που στην προκειμένη περίπτωση είναι τα Ελληνόπουλα.

Στη χώρα μας, νέα δεδομένα προστίθενται αναφορικά με την παιδική παχυσαρκία και τη διατροφή των παιδιών, από την προσφάτως δημοσιευμένη έρευνα της επιδημιολογικής Πανελλαδικής μελέτης GRECO (Greek Childhood Obesity study), που πραγματοποιήθηκε σε 3089 Ελληνόπουλα, ηλικίας 10-12 ετών, τα αποτελέσματα της οποίας θα αναλύσουμε παρακάτω.

Οι 10 κύριες πηγές ενέργειας στη διατροφή των παιδιών
Τα αμυλούχα τρόφιμα, το ελαιόλαδο, το τυρί και το λευκό γάλα ή γιαούρτι αποτελούν τις βασικότερες πηγές ενέργειας στα παιδιά καθώς συμβάλλουν στο 13,2%, 13%, 11,3% και 10,3% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας, αντίστοιχα. Η λίστα συμπληρώνεται με τα φρούτα (9,2%), τα γλυκά (9%), τα fastfoods (6%), τα επιδόρπια γιαουρτιού/γάλακτος (4,9%), τον 100% φυσικό χυμό φρούτων (4,3%) και τη σοκολάτα γάλακτος (3,4%).

Τι γίνεται με το κορεσμένο λίπος;
Στην περίπτωση της πρόσληψης κορεσμένου λίπους, διαπιστώνεται ότι το 82% των παιδιών υπερβαίνει το συνιστώμενο επίπεδο πρόσληψης. Επιπλέον, οι βασικές πηγές του βρέθηκε ότι είναι το λευκό τυρί (φέτα), το γάλα, τα κίτρινα τυριά, το παγωτό και τα γλυκά.

Η πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων δεν συσχετίστηκε με αύξηση του σωματικού βάρους
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της συγκεκριμένης μελέτης είναι επίσης ότι η πρόσληψη σακχάρων στο 44% των παιδιών ξεπερνούσε το 10% της ενεργειακής πρόσληψης, που αποτελεί το μέγιστο συνιστώμενο όριο πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων που έχει προταθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις διατροφικές συνήθειες και πρακτικές που συμβάλλουν στην αύξηση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων.

Μέσω εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι η πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης της αύξησης του σωματικού βάρους και κατ’ επέκταση της παχυσαρκίας. Μάλιστα, φάνηκε ότι οι πηγές ελεύθερων σακχάρων στα Ελληνόπουλα ήταν διαφορετικές από εκείνες που προσδιορίζονται σε άλλους πληθυσμούς και φαίνεται να σχετίζονται περισσότερο με συνήθειες του τρόπου ζωής και συνολικά διατροφικά πρότυπα και λιγότερο με μεμονωμένα τρόφιμα. Συγκεκριμένα η τακτική κατανάλωσης έτοιμου φαγητού (fast-foods) και παραγγελιών φαγητού εκτός σπιτιού, καθώς επίσης η κατανάλωση του φαγητού μπροστά στην τηλεόραση φάνηκε ότι ευνοεί την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων, που αποτελούν πηγές ελεύθερων σακχάρων.

Μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με την ίδια μελέτη και ο καθιστικός τρόπος ζωής συντελεί στην αύξηση του σωματικού βάρους των Ελληνόπουλων με:
• το 70% των παιδιών να αφιερώνει λιγότερο από 1 ώρα την ημέρα σε εξωσχολικές σωματικές δραστηριότητες και
• τα περισσότερα υπέρβαρα/παχύσαρκα παιδιά να ξοδεύουν πάνω από 2 ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση/ στον υπολογιστή, σε σχέση με τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος.

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι, τόσο εμείς ως επιστήμονες υγείας, όσο και η οικογένεια αλλά και η πολιτεία είναι σημαντικό να προσανατολιστούμε στην σωστή εκπαίδευση των παιδιών μας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας διατροφής τους αλλά και συνολικά του τρόπου ζωής τους (π.χ. με ενημέρωση για την αξία ενός «οικογενειακού γεύματος», μείωση του χρόνου τηλεθέασης με αύξηση των υποδομών για παιχνίδι «εκτός σπιτιού»).

Πηγή : http://www.nutrimed.gr