Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει έως και 70% τους θανάτους από καρκίνο

images_0aaaaaaa1aabbantica.jpeg

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 19 Μάιου στο επιστημονικό περιοδικό  JAMA Oncology,  ένας υγιεινός τρόπος ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, τακτική άσκηση και αποχή από το κάπνισμα μπορεί να προλάβει την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Η μελέτη αυτή έρχεται σε αντίθεση με σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πέρσι και υποστήριζε ότι η πλειοψηφία των καρκίνων προκαλείται από τυχαίες μεταλλάξεις στο DNA μας.

Η νέα μελέτη ωστόσο, παρέχει ισχυρότερα επιχειρήματα καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των καρκίνων είναι να οφείλεται περιβαλλοντικούς παράγοντες και μπορεί να προληφθεί με την αλλαγή του τρόπου ζωής, δηλώνουν ο Δρ Edward Giovannucci, αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής στο Harvard Medical School και ο δρ Mingyang Song, ερευνητής στην επιδημιολογία στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: μία ομάδα χαμηλού κινδύνου, οι οποίοι ακολούθησαν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, και μια ομάδα υψηλού κινδύνου, οι οποίοι δεν το έκαναν.

Οι παράγοντες κινδύνου που έλαβαν υπόψη τους περιλάμβαναν το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας και το Δείκτη Μάζας Σώματος.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 89.600 γυναίκες και 46.400 άνδρες, από τους οποίους οι 16.500 γυναίκες και οι 11.700 άνδρες ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής, με βάση τα παραπάνω κριτήρια.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ζουν ανθυγιεινά, έχουν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωσθούν με καρκίνο και 48% να πεθάνουν από αυτόν, σε σχέση με όσες ζουν υγιεινά. Για τους άνδρες που ζουν ανθυγιεινά, τα αντίστοιχα ποσοστά αυξημένου κινδύνου είναι 33% και 44%!

Επίσης, οι ερευνητές σημείωσαν ότι όλοι οι άνθρωποι  που πήραν μέρος στη μελέτη και ήταν επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, είχαν μεγαλύτερη συνείδηση σε σχέση με το κακό που προκαλούν όλοι οι παραπάνω ανθυγιεινές συνήθεις στην υγεία τους σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Τέλος, φάνηκε ότι αν ο γενικός πληθυσμός ακολουθούσε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και αντιλαμβανόταν τη σπουδαιότητα της υγιεινής διατροφής και της άσκησης στην πρόληψη του καρκίνου το ποσοστό της νόσου θα μπορούσε να μειωθεί από 40 έως 70%!

«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την καθοριστική σημασία των παραγόντων του τρόπου ζωής για τον κίνδυνο του καρκίνου, γι’ αυτό η πρόληψη πρέπει να αποτελεί πάντα προτεραιότητα».

Πηγή : http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος