Όταν η πίεση δεν πέφτει! Η επίμονη υπέρταση…

images_0aaaaaaa3iper.jpg

Το θλιβερό προνόμιο να έχουν ανθεκτική υπέρταση που δε μειώνεται ούτε με θεραπευτική αγωγή, φαίνεται ότι έχουν και χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας.

Μπορεί η ρύθμιση της πίεσης να φαντάζει για τους περισσότερους απλή υπόθεση, δεν είναι όμως για του ασθενείς που πάσχουν από τη λεγόμενη ανθεκτική υπέρταση. Πρόκειται για εκείνες τις περιπτώσεις όπου ούτε τα φάρμακα μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης Παναγιώτη Βάρδα, η ανθεκτική υπέρταση είναι τόσο επίμονη που οι ασθνενείς δε βλέπουν αποτέλεσμα ακόμη κι αν λαμβάνουν 4 και 5 διαφορετικά φάρμακα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής κ. Βάρδας με αφορμή το 4ο διεθνές συνέδριο “Heart, Vessels & Stroke” που πραγματοποιείται στην Αθήνα, προϋπόθεση για να θεωρηθεί ότι ένας ασθενής πάσχει από ανθεκτική υπέρταση είναι να έχει υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις που να δείχνουν ότι δεν παρουσιάζει κάποιο άλλο πρόβλημα όπως για παράδειγμα αποφραγμένες (βουλωμένες) αρτηρίες.

Στις περιπτώσεις αυτές οι ειδικοί χρησιμοποιούν πλέον μια διαφορετική μέθοδο για την αντιμετώπιση της πάθησης. Σύμφωνα με τον κ.Βάρδα αξιοποιείται η μέθοδος της απονεύρωσης, δηλαδή ουσιαστικά γίνεται καυτηριασμός των απολήξεων των νεφρικών αρτηριών δεδομένου ότι τα νεφρά παίζουν βαρύνοντα ρόλο στην υπέρταση.

Η φτώχεια φέρνει καρδιακά προβλήματα

Πάντως, με βάση μελέτη που παρουσίασε ο καθηγητής η καρδιακή νόσος κάνει …διακρίσεις καθώς παρατηρήθηκε ότι όσοι είχαν χαμηλή μόρφωση και ανήκαν σε χαμηλά οικονομικά στρώματα παρουσίαζαν σε μεγαλύτερο ποσοστό καρδιακά προβλήματα.

Ο κ.Βάρδας εξήγησε ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι όσοι έχουν χαμηλή μόρφωση και ταυτόχρονα δεν έχουν και οικονομικούς πόρους ακολουθούν ανθυγιεινές συνήθειες όπως κάπνισμα και κακή διατροφή.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr